София. България се бори за въглищните си централи. Това стана

...
София. България се бори за въглищните си централи. Това стана
Коментари Харесай

България се бори за въглищните си централи

София. България се бори за въглищните си централи. Това стана ясно в Деня на миньора.
Националното честване на празника стартира с химна на България. Организатори на националното честване са Българската минно-геоложка камара, Научно-техническият съюз по минно дело, геология и металургия, Федерацията на самостоятелните синдикати на миньорите към КНСБ и Синдикалната миньорска федерация „ Подкрепа “.
Честванията се организираха под патронажа на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.
Пред публицисти министър Теменужка Петкова разгласи, че докрая на октомври би трябвало да бъде нотифициран пред Европейска комисия механизмът за акпацитет на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “. „ Ние сме изпратили информация до Европейска комисия, която е обвързвана с нашето желание да увеличим капитала на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “ 2. Отделно от това БЕХ подписа контракт преди броени дни с съветник, който да създаде механизма за потенциал и до края на месец октомври той би трябвало да бъде нотифициран пред Европейска комисия. Работим напълно целеустремено в тази посока “, сподели тя. „ Всички знаем какъв брой са значими въглищните централи, въпреки всичко те дават 46% от електрическата сила на страната “, добави Петкова.
В своето слово министър Петкова продължи тезата си. Тя удостовери пред присъстващите, че страната ни ще се бори за това въглищните централи в България да продължат своята работа. „ Пред нашия бранш стоят и доста провокации. Едно от най-големите ни провокации в минерално-суровинната ни промишленост е обвързвано с развиването на въгледобива. Както знаем централите, които създават електрическа сила от въглища, образуват 46% от производството на електрическа сила на страна. Това е директно обвързвано с изключение на с икономическото развиване на страната, само че и директно обвързвано с нашата национална и енергийна сигурност. Това, което стои като въпроси за решение в днешния ден, е обвързвано с това ние да успеем да съхраним въгледобива в България, с цел да може той да продължи да бъде гръбнакът на българската електроенергетика “, съобщи още министърът. Тя уточни, че за това са били положени доста старания в тази посока. „ Знаете, че ние подготвихме интегриран проект за климат и енергетика, както плануват европейските правила и условия. Именно в този проект доста ясно сме показали какво е мястото и ролята на централите, които създават електрическа сила от въглища. То е доста значимо, то е стратегическо. Неговото стратегическо място се дефинира и от това, че България разполага с нужните ресурси от лигнитни въглища, което е в основата на нашата енергийна самостоятелност и сигурност “, уточни още министърът. Петкова регистрира резултата от измененията в законодателството и разяснява, че на ход са още веднъж промени в Закона за подземните благосъстояния, които целят да бъде стабилно развиването на бранша и да се даде гаранция за вложенията.
Специално за празника на миньорите в България е заместник-председателят на Европейската асоциация на минните промишлености Роман Щифтнер . „ За мен е огромно наслаждение и чест още веднъж да бъда тук измежду вас, с цел да съставлявам европейската добивна промишленост. Миналата година по отношение на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз страната Ви направи доста огромен принос за добивната индустрия на Съюза. Искам да благодаря на българското държавно управление и, несъмнено, съответно на Българската минно-геоложка камара за тези рамкиращи и основополагащи правила, които тя съумя да вкара в европейския мащаб. Тази година още веднъж е извънредно значима за Европа, защото се организираха изборите в Европейски Съюз “, разяснява заместник-председателят на Евромини. На събитието участваха още заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, почетният ръководител на Научно-техническите съюзи по минно дело проф. Цоло Вутов, регионални шефове и кметове на общини. В края бяха наградени изявени компании от минерално-суровинната промишленост у нас за достижения в сектора.
Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР