София. 51 дни след Великден Православната църква почита Светия Дух

...
София. 51 дни след Великден Православната църква почита Светия Дух
Коментари Харесай

Почетохме българите, които се жертваха за Македония

София. 51 дни след Великден Православната черква уважава Светия Дух – едно от трите лица на Светата Троица. От началото на 20-те години на ХХ век, избраният от апостолите-ученици Ден на Свети Дух в България, се отбелязва и като Ден на Македония.

Панихида бе отслужена в храм „ Св. Неделя “ в София по случай Свети Дух - Денят на Македония. Тя е проведена от Българското съдружие на родовете от Македония и Македонският теоретичен институт.

Почит отдадоха Петър Мутафчиев - потомък на Кузман Шапкарев, Райна Дрангова- потомка на полк. Борис Дрангов, Елисавета Шапкарева и други представители на Сдружението на родовете от Македония и на Македонския теоретичен институт.
За осведомителния водач Елисавета Шапкарева сподели, че за пръв Денят на Македония се празнува на 6 юни 1923 година, когато младежите от студентското сдружение „ Вардар “ почитат паметта на двама воеводи на Вътрешна македонска революционна организация - поетите Илия Кушев и Любомир Весов, починали през 1922 година в стълкновение със сръбските окупационни сили. „ Малко знае се, че преди повече от половин век този празник е имал същото значение като Деня на българската книжовност и просвета – 24 май и Деня на националните будители – 1 ноември. Между двете международни войни Свети дух се е отбелязвал с многохилядни шествия, в които вземат участие както македонските българи, по този начин и бежанците, прокудени от своите родни домове “, разяснява Шапкарева.
Доц. Александър Гребенаров описа за " Фокус " за Свети Дух и неговото отбелязване като Ден на Македония. Той разясни, че от началото на 20-те години на предишния век Свети Дух влиза в календара на националноосвободителното придвижване на македонските българи като Ден на Македония.

„ Легалните македонски организации дружно с Вътрешна македонска революционна организация означават този ден с многолюдни шествия, сказки и вечеринки в столицата и други градове, обитаеми с бежанци, отслужват се заупокойни панихиди за дейците, отстоявали в „ мир и бран “ освобождението на Македония. За страдание тази традиция е прекратена у нас след Втората международна война, с цел да не дразним Скопие, а и поради наложения атеистичен дух, изместил християнски добродетели “, изясни историкът.
Той разясни, че Денят на Македония бе възобновен за първи на 20 юни 2016 година от Македонския теоретичен институт. „ Хубаво е, че неговото честване, споделено от членовете на Вътрешна македонска революционна организация и Българското съдружие на родовете от Македония, се трансформира в традиция “, акцентира още доцент Александър Гребенаров.

Доц. Александър Гребенаров прикани през днешния ден да си спомним хилядите македонски българи, отстоявали българщината в Македония с кръст, с перо, а когато е належащо и с оръжие.

В двора на храм „ Въведение Богородично “ в Благоевград бе отслужена Панихида от отец Кючуков за починалите за свободата на Македония. Организатори на събитието бяха Вътрешна македонска революционна организация – Благоевград. Кандидатът за депутат от коалиция „ Българските патриоти – Вътрешна македонска революционна организация, „ Воля “ И НФСБ “ Иван Стоянов сподели, че Панихидата се провежда за 98-ми следващ път. „ Днес за 98-ми път Вътрешна македонска революционна организация отбелязва Денят на падналите за свободата на Македония и за обединяването ѝ с България. През 1923 година самодейността е на Младежката организация на Вътрешна македонска революционна организация, която стартира да уважава първо паметта на двамата убити поети – четници Любомир Весов и Павел Еснаков. От тогава се постанова традицията на Св. Дух да почитаме паметта на падналите знайни и незнайни бойци за свободата на Македония и за обединяването ѝ с България “, сподели още той.

„ Българските патриоти – Вътрешна македонска революционна организация, Воля и НФСБ ” сведоха глави пред паметта на падналите за свободата на Македония в Бургас.
„ Чест прави на Бургас, че има такава дата в календара си. Това е продължение на политиката, прокарана през 2008 година от НФСБ, да се отбелязва деня на жертвите на турския геноцид ”, сподели Христиан Митев.
Николай Стоянов пък подсети за насилствената замяна на българското съзнание на братята македонци.
По традиция Вътрешна македонска революционна организация – Велико Търново уважи празника Свети Дух, който се празнува и като ден на починалите за свободата на Македония. В храм „ Св. Николай “ свещеноиконом Славчо Иванов отслужи Панихида.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР