София. 37 души бяха отличени с награди Достойните българи“ за

...
София. 37 души бяха отличени с награди Достойните българи“ за
Коментари Харесай

37 души бяха отличени с награди „Достойните българи“ за 2017 г.

София. 37 души бяха отличени с награди „ Достойните българи “ за 2017 година на публична гала в Централния боен клуб в София. Министър-председателят Бойко Борисов връчи копие от златния ритон от Панагюрското златно богатство на трима програмисти от Враца – Емилиян Кадийски, Тонко Влахов и Тихомир Кръстев , за техния план за основаване на IT център за безвъзмездни курсове по осведомителни технологии, посредством който ще дадат опция на повече хора от града да работят влиятелна и добре платена работа. „ Благодаря, че сте в България и че сте останали във Враца, горди сме с вас “, с тези думи се обърна към тях министър председателят Борисов.
Председателят на културната комисия в Народното събрание Вежди Рашидов даде специфична премия на турския проектант Фикрие Булунмаз , която в продължение на седем години води реставрацията на българския храм „ Св. Стефан “ в Истанбул.
С оценки кметът на София Йорданка Фандъкова удостои и възпитаници и учители от столичното 125 СУ " Боян Пенев ", които събраха средства за акумулаторна количка от парите за букети в първия образователен ден, с цел да може техен съученик с увреждания да продължи да посещава образователното заведение дружно с тях. Освен това учениците са събрали пари и за реституция на ръкопис на Софроний Врачански, който се намира в Националната библиотека. „ Целта на самодейността на децата е не просто да оказват помощ на своя съученик, само че и да покажем като общество, че всяко дете, без значение от неговото физическо положение или етнически генезис, е добре пристигнало в българското учебно заведение “, изясни Фандъкова. Награда от името на учебното заведение получиха Венелина Николова, Магдалина Петрова, Валери Иванов и Рая Костадинова , като такава беше връчена и на журналиста, който описа тяхната история – Мария Савкова .
Каскадьорът Тодор Лазаров , който търси изпаднали в неволя хора в цялата страна, получи звание за „ Достоен българин “ за основаването на фондация, която посредством GSM приложение дава опция на нуждаещи се да се свързват един с различен и да си оказват помощ. Отличието му връчи артистът Любо Нейков, който посочи, че посредством заразно положително всички българи могат дружно да спасят страната.
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев награди ст. Комисар Димитър Машов , шеф на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Велико Търново, и жандармериста Пламен Петров от Варна за тяхната работа за попречване на телефонни измами. Отличие получи и журналистът Румен Бахов за работата му по същата тематика. „ Светът е оживял, тъй като има положителни и почтени хора, а положителните каузи са повече от другите “, разяснява министър Радев.
Сред отличените чиновници на Министерство на вътрешните работи са и млaдши контрольор Венцислав Спасов и старши пожарникар Запрян Пиперов от град Септември, избавили 10 деца, изгубени в гората над с. Варвара. Двамата подхващат избавителните дейности, като единият носи на тил в реката дете по дете, а другият ги придържа с въже.
Отец Андон Шавулев от Благоевград и 18-годишният Величко Донков също получиха призове за „ Достойни българи “. Отец Шавулев е единственият свещеник в България, който с изключение на расото поставя и боксовите ръкавици и от 40 години тренира младежи в неравностойно състояние от дом за сираци. А Величко Донков от вкъщи за сираци „ Мария Тереза “ в Стара Загора “ бе отличен поради това, че откакто откри чанта с пари и документи в огромен магазин, без да се колебае я съобщи в полицията, с цел да бъде върната на притежателя.
Доброволците Тихомир Веселинов, Георги Иванов и Милен Милев пък получиха оценки за почтена постъпка, откакто предходната година избавиха 30 възрастни мъже и дами с деменция от пожар, избухнал в здравната работа на село Овча могила. А 12-годишният Любослав Веселинов и 15-годишният Юлиян Юлиянов одобриха награди поради това, че макар че не могат да плуват, избавиха две сестри от удавяне в ручей на река Искър до село Ставерци.
Отличие беше връчено и на благоевградския предприемач Красимир Христов за осъществяването на безплатен ремонт на общинско жилище, предоставено на незрящо семейство, и предоставената помощ за развъждането на невръстния им наследник.
8-годишният Кристиян Иванов от Харманли е най-малкият притежател на тазгодишните награди за „ Достойни българи “. Той получава наградата за това, че откакто първи хвана кръста в леденото хоро на Богоявление, подари премията си на онкоболно дете и оказа помощ за лекуването му в чужбина.
Отличие за „ Достоен българин “ получи и Мирослав Тодоров , който стана воин в Турция, откакто избави дете на година и половина от удавяне в басейн в град Елазъ. Награда получиха и коледарите от село Момчиловци Румен Куков и Константин Христов , които подариха съвсем 1000 лева на седем фамилии от селото, останали без дом поради пожар тъкмо преди Коледа.
Специално отличие беше обещано и на израелския юрист Моше Алони , който номинира Българската православна черква за Нобелова премия за мир за спасяването на съвсем 50 хиляди евреи от сигурна гибел по време на Втората международна война.
Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев награди шефа на реанимацията във Велико Търново доктор Сибила Маринова и колежката ѝ доктор Ваня Лъчезарова за сполучливата им акция за разпространение на донорството и за това, че трансфораха локалната болница в пионер по донорски бази в страната.
Отличие за почтена постъпка отиде и при децата от село Давидково, които през предходната година събраха пари за обувки на двама младежи, които сами се грижат за болните си родители. С премия бяха удостоени съучениците им Катерина Янъкова и Кристиян Хаджиев , които са измежду основателите на благородната идея. Отличена беше и кметицата на село Давидково Севда Чолакова , която оказа помощ да се обезпечат положителни условия за живот на 20 души от Ихтиман, пристигнали в Родопите.
27-годишната Николета Стоянова от Бургас пък получи отличие за това, че откакто прочита историята на останалата без крайници Антония Спасова, стартира да ѝ оказва помощ – всеки ден ѝ носи облекла и храна в болничното заведение и я извежда на ръце на разходка из града.
Награда получи и журналистката Бойка Атанасова , която оказа помощ на българина Иво Богданов, който излежаваше в затвор в Гърция несправедлива присъда за несъществуващо ликвидиране, да излезе на независимост. Заедно с нея премия взе и колежката ѝ Ирен Леви , която посредством обществено предаване търси решение на проблемите на дребния човек.
Футболистът Димитър Бербатов получи особено отличие за основаната от него фондация, която към този момент 10 години оказва помощ на деца и младежи да развиват своите способности и им дава късмет да ги споделят със света. „ Всички тук вършиме по този начин, че положителното да тържествува. Нашите деца и вие давате образец, че супергерои съществуват “, разяснява Бербатов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР