София. 2029 година за мен звучи като много по-реалистична и

...
София. 2029 година за мен звучи като много по-реалистична и
Коментари Харесай

Стоян Панчев: Не е реалистична индикативната дата 1 януари 2024 г. за присъединяването ни към еврозоната, стремежът ни трябва да е 2029

София. 2029 година за мен звучи като доста по-реалистична и вярна, към която да се стремим. Няма никаква логичност и до момента не съм чул причина да бързаме тъкмо за 2024 година Това сподели Стоян Панчев от Института за пазарна стопанска система в дневния блок „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ за приемането на единната валута през 2024година. Според него са нужни разбори, които могат да се случат до края на годината, в случай че се стартира да се работи както би трябвало. „ Въпросът е, че по-късно ще би трябвало да последва някакъв интервал на разискването им. Самата дата през 2024 година не е реалистична, в случай че тръгнем по този за мен верен път, при който не слагаме каруцата през коня, а минавайки през разбори, през полемики на анализите и най-после през референдум “, съобщи той.

„ Бих последвал образеца на Румъния, които споделиха 2029 година По този метод първо ще имаме задоволително време за целия развой, който коментирахме в този момент с вас, по-късно ще има време да минем през този интервал на висока инфлация, на задаваща се вероятно стагфлация или криза в идната една година най-вероятно. Тоест да минем през този тежък интервал, да забележим по какъв начин и ние, и страните в еврозоната ще излязат от него “, изясни икономистът.

Той напомни, че Италия и Гърция имат доста висок дълг. „ Да забележим дали няма да има нова дългова рецесия в еврозоната. Опасявам се, че такова нещо е изцяло допустимо в идната година или година и половина тъкмо поради Италия и Гърция. Нека да прекрачим този интервал на тежка икономическа рецесия и да забележим по-късно какво съставлява и българската стопанска система, и самата еврозона “, предизвести той.
Милослава АНГЕЛОВА

Пълния текст на изявлението четете в раздел „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР