СОФ Кънект подписа Допълнително споразумение към Концесионния договор за Летище

...
СОФ Кънект подписа Допълнително споразумение към Концесионния договор за Летище
Коментари Харесай

СОФ Кънект подписа анекс към концесионния договор и потвърди готовност веднага да инвестира 900 млн. лв.

СОФ Кънект " подписа Допълнително съглашение към Концесионния контракт за Летище София с Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, което урежда възобновяване на икономическия баланс на концесията и ще разреши неотложно пускане на вложения на стойност над 900 млн. лева в летището на българската столица по време на най-тежката авиационна рецесия в историята. Това се показва в известие от концесионера до медиите. Разписването на анекса идва след решението на държавното управление от тази сряда, с което бяха утвърдени промени в контракта, позволяващи отсрочване на годишните лицензионни такси. Това, на процедура е механизмът за ребалансиране на концесията, пожелан и от интернационалните финансови институции, подкрепили плана.

Въпреки рецесията упоритостта на водещия участник в консорциума - капиталовият фонд " Меридиам " и неговите сътрудници " Щрабаг " и летищния оператор Летище Мюнхен, постоянно е била и продължава да бъде да трансфорат Летище София в съвременно и конкурентоспособно европейско летище, което да бъде основател на обществен, стопански, екологичен и резистентен напредък и по този метод да способства както за развиването на София и района, по този начин и на цяла България.

" Световни стандарти на резистентност, които към този момент сме ползвали на Летище Мюнхен и Летище " Ла Гуардия " (Ню Йорк), ще бъдат приложени в София, с цел да се трансформира Летище София в сполучлив план, от който облагодетелствани ще бъдат българските жители, чиновниците на летището и комерсиалните му сътрудници ", показват от " СОФ Кънект ".

Възстановяването на икономическия баланс на концесията, което се прави в цялостно сходство с клаузите на концесионния контракт е безусловно належащо за оцеляването на летището в невижданата рецесия в авиационния бранш, провокирана от пандемията от COVID-19, прецизира компанията концесионер. Това е доказано от водещи интернационалните институции с богат опит, които ползват прецизни правила. Възстановяването на салдото включва актуализиране на проекта за финансовите разноски и отсрочване (а не опрощаване) на годишните концесионни хонорари за първите 10 години от периода на концесията, припомнят от концесионера.

Отлагането на заплащанията ще разреши през цялото време на концесията да бъдат направени нужните вложения, без значение от отрицателните последствия от пандемията.
Важно е да се означи, че всички основни преимущества от концесията за България се резервират макар рецесията, както и че възобновяване на салдото не понижава размера на инвестицията за периода на концесията. А те са точно: предплатеното концесионно заплащане от 660 млн. лева (с ДДС) ще бъде заплатено неотложно в цялостен размер; проектът на финансовите разноски е повишен с 16 млн. евро до 624 млн. евро (спрямо 608 млн. евро според Концесионния договор) и всички заложени механически условия ще бъдат спазени със съответните напасвания във времето, съобразени с понижения въздушен трафик; задължението да бъде издигнат нов Терминал 3 до 2030 година остава неизменен, макар намаляването на трафика от 7,1 млн. пасажери през 2019 година до единствено 2,9 млн. пасажери през 2020 година

Инвестиционният фонд " Меридиам " има 90 плана в 26 страни и специализира в дълготрайни планове за обществена инфраструктура като " ЛаГуардия ", няколко автомагистрали в Германия и 300 км. високоскоростна железопътна линия във Франция. Този опит ни дава убеденост да считаме, че Летище София ще бъде най-добре позиционирано да се възвърне след пандемията от COVID-19 и сполучливо ще се конкурира с другите огромни летища в района, показва концесионерът.

" Меридиам " влага в дълготраен проект и в никакъв случай досега не е продавал инвестиция, твърдят от " СОФ Кънект ". " Инвестиционните ни планове в България също са дълготрайни. Ние поемаме ангажимент към българското общество и се надяваме, че като страна - членка на Европейския съюз България ще обезпечи непоклатимост и резистентност на вложенията. Европейската правна рамка на концесиите допуска партньорство сред страната и частния вложител при изискванията на равнопоставеност, предвидимост и общ интерес. ", напомнят от компанията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР