Соченият от службите за един от най-големите контрабандисти на Балканския

...
Соченият от службите за един от най-големите контрабандисти на Балканския
Коментари Харесай

Последна версия за убийството на Иван Тодоров–Доктора - един от най-големите контрабандисти на Балканите

Соченият от службите за един от най-големите контрабандисти на Балканския полуостров Иван Тодоров–Доктора е премахнат, тъй като отказал по неговите канали за незаконен стокообмен да се вкарват опиати. Това е една от последните версии за аргументите, довели до разстрела на някогашния ветеринарен доктор преди 16 години, написа "Телеграф ".

В последните дни преди убийството му, на 22 февруари 2006 година, Доктора влезнал в открит спор с албанската мафия.
Рaзcлeдвaщи пoдoзирaт, чe зaд пoкушeниeтo нa Дoктoрa cтoят наемници косовари и опитите им дa cи приcвoят кoнтрaбaнднитe кaнaли, кoитo до тогава са пoд кoнтрoлa нa Ивaн Тoдoрoв.

За гибелта му има и други версии, само че нито една не е изрично потвърдена и казусът попада в графата „ Студени досиета “ паралелно до десетки други поръчкови убийства на прехода.

Тодоров бе разстрелян четири месеца след убийството на банкера Емил Кюлев в София. Това се случи макар засилените ограничения за сигурност по отношение на визитата на тогавашния турски президент Ахмет Сезер и провежданата месеци по-рано огромна спецоперация на Министерство на вътрешните работи „ Респект “.


По време на стрелбата вътрешният министър Румен Петков награждаваше служители на реда в Шесто РПУ. Около 14 ч. от засада убийците откриват огън по движещия се по ул. „ Червена стена “ черен джип „ Порше Кайен “.

Доктора е погубен на място, а 37-годишният му водач Васил Михайлов е тежко ранен. Убийството е осъществено безогледно, професионално и пред очите на доста хора. В непосредственост се строи съвременен бизнесцентър, в който по това време е цялостно с служащи, които виждат всичко. Те разказват стрелците като млади мъже, високи 170-180 см. Единият от тях бил в спортно сиво яке, а другият - с кафеникаво и бейзболна шапка с козирка.

Доктора безусловно е изработен на сито. Около натрупа му има над 20 гилзи. В него е стреляно непосредствено, за наложително да не оцелее. Джипът е понижил скоростта, тъй като мястото е под надолнище. Точно в този миг откъм страната на Доктора е открита пукотевица.



По-късно излиза наяве, че минути преди разстрела по същия маршрут по ул. „ Червена стена “ минават кортежите на тогавашните министър председател Сергей Станишев и турския президент Ахмет Сезер, които отиват на обяд в някогашния японски хотел. След покушението от полицията оповестиха, че търсят лек автомобил „ Ауди А4 “ и двама души. Използвано е автоматизирано оръжие, евентуално 22-ри диаметър.

За поръчителството на убийството на Доктора има няколко версии, само че водеща е свързаната с следените от него контрабандни канали, основани още в годините на социализма. Според тази версия Доктора имал съществени проблеми с албанските трафиканти и косоварите, които желали да сложат ръка на целия надзор на стокообмена през Балканите от опиати и оръжие през цигари, които са главен занаят на Доктора.

Оперативно знае се, че Доктора е сътрудник с фамозния гръцки контрабандист Йоргос Артемидас. Гъркът постоянно идва в Сандански, Петрич и Свиленград. Първоначално Йоргос бил съдружник с убития през 2003 година Филип Найденов-Фатик. Твърди се, че през 1990-те години той осигурявал каналите за амфетамини на Фатик.

По това време Тодоров също е непосредствен с Найденов и в действителност Фатик ги среща. Доктора обаче отхвърля да се замесва с дрога. Все отново гъркът става един от най-близките му сътрудници. С негова помощ бил обезпечен пътят на цигарите към Западна Европа. В един миг обаче Йоргос стартира да работи с албанците по линия на опиатите и връзките му с Доктора внезапно се скапват, даже са в открит спор.

Именно поради тази калимера спецченгета стартират създаването "Приятели ", която наблюдава връзките и на Доктора, Константин Димитров–Самоковеца и Йоргос.

Друга версия за поръчителството на убийството на Доктора, която самият той стартира приживе, е обвързвана с някогашния му съучастник и някогашен другар Петър Петров–Амигоса (виж карето). През януари 2012 година Върховният касационен съд постанови дефинитивна 3-годишна присъда на Амигоса по делото за контрабанда на цигари и пране на пари за съвсем 100 млн. лв.. Делото първоначално се водеше и против починалия Иван Тодоров.

Смята се, че насъбраното единствено от контрабанда на цигари положение на Доктора възлиза на над 1 милион лв., изпрани през офшорки на Сейшелските острови и Кипър. Парите са наследени от сина му Тодор Тодоров, който е приключил финанси и интернационално право и живее в Лондон с англичанка.

Преди време британските таблоиди писаха, че 33-годишният през днешния ден мъж се е заел със лично следствие на убийството и влага средства за частни детективи. Те са от известна лондонска организация и към този момент на няколко пъти са идвали у нас, с цел да разплетат цялата история. Какви резултати са реализирани все още, обаче не е известно.

Знае се, че следите на убийците се губят тъкмо измежду албанската общественост в Лондон. В България с бизнеса и парцелите му се разпореждат майката на Тодоров и вдовица на Доктора Велиана Петрова.

Семейството има три жилището в центъра на София. Имат още вила в курорта Боровец, два мерцедеса и банкови влогове за към 200 000 лева Преди 4 години Петрова продаде купената от Доктора вила на починалата Цола Драгойчева.

Бъркат го с тъмнокож при първия атентат

Около 11 ч. на 18 април 2003 година е изработен първият опит за атентат против Иван Тодоров–Доктора. Тогава Министерство на вътрешните работи и осведомителните организации в началото афишират, че на бул. „ Цариградско шосе “ в региона на полиграфическия комбинат „ Димитър Благоев “ има случай с „ чернокож “. Към оня миг към момента няма правила за политкоректност у нас и се употребява това определение.

Причината е, че индивидът, който излиза от взривен мерцедес, е толкоз черен от обгарянията, че в началото даже пристигналите в първите няколко минути медици също оповестяват по радиостанциите си, че става въпрос за тъмнокож. По-късно е открито, че убиецът се е криел в региона на несъществуващата към този момент постройка на някогашната сладкарница „ Феята “. От там задейства с отдалечено бомба, сложена в лудо движещия се брониран мерцедес. Лимузината се блъска в тролей №5 и стопира.

Всичко това се разиграва пред ужасените погледи на възпитаници и техните родители, чакащи на спирката пред полиграфическия комбинат.

Бомбата е сложена под дясната предна седалка – там, където нормално се вози Доктора. Този ден обаче, извънредно за него, той кара автомобила си, а не водачът му Йордан Спаско. Данчо Смъртта, някогашен гард на НСО, се вози до него. Смъртта е раздран на части. Освен краткотрайната загуба на слуха Доктора няма други съществени пострадвания.

Като студент продава кифли

Иван Тодоров–Доктора е роден през 1964 година в Димитровград. Има предпочитание да стане доктор, само че не съумява да влезе в Медицинския университет и е признат във ветеринарния в Стара Загора. Докато е студент, продава кифли и кисело мляко на щанд в квартална бакалия. Помага и на татко си, който е дърводелец.

Тодоров не съумява да се дипломира, само че прякорът му Доктора остава. Зарязва образованието си при започване на 1990-те и стартира да се занимава с частен бизнес./Blitz.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР