Сочен, ароматен и с вкусна изпечена целувка отгоре - този

...
Сочен, ароматен и с вкусна изпечена целувка отгоре - този
Коментари Харесай

Ягодов пай с меренг

Сочен, благоуханен и с вкусна изпечена целувка от горната страна - този ягодов къс е обич с всяка хапка

Необходими Продукти

Безе


● яйчен белтък - 2 бр.
● стевиола - 50 г на прахуляк
● бял оцет - ½ ч.л.

За тестото


● брашно - 280 г
● масло - 100 г омекотено
● стевиа - 60 г на прахуляк
● жълтък - 2 бр.
● прясно мляко - 4 с.л. или студена вода

Плънка с ягоди


● ягоди - 400 г
● нишесте - 2 с.л.
● стевиа - 50 г на прахуляк

Начин на подготвяне

Първо си измиваме и нарязваме ягодите, наръсваме ги със стевията и ги слагаме настрани.

След това пристъпваме към приготвянето на тестото за къс.

Добавете брашното и солта в купата на кухненския робот. Пулсирайте един път или два пъти, с цел да комбинирате.

Добавете маслото. Разбъркайте няколко пъти, до момента в който маслото се смеси с брашното, образувайки пясъчна примес с няколко късчета с размер на грахово зърно.

Добавете, жълтъците и прясно мляко. Пулсирайте 60 до 90 секунди, до момента в който се събере в топка тесто. Ще стартира да наподобява като влажен пясък и ще се събере на топка през последните няколко секунди на туптене.

Изсипете тестото върху плот (няма потребност от брашно, в случай че не употребявате тестото незабавно, само че имайте поради, че това тесто също не изисква време за охлаждане). Оформете кръговиден диск с дебелина 1½см.

Можете да съхранявате в хладилника в пластмасово фолио до 3 дни. С набрашнени ръце прегънете и смачкайте (да, това е техническият термин) тестото в себе си, оформяйки го на топка. Ръцете ви са най-хубавият ви инструмент, тъкмо както когато вършиме домашно бутертесто.

Топката тесто би трябвало да се събира елементарно. Ако ви се коства прекомерно изсъхнало или ронливо, потопете пръстите си в ледената вода и по-късно продължете да оформяте тестото с ръце. Ако ви се коства прекомерно лепкаво, поръсете с още брашно и по-късно продължете да оформяте тестото с ръце.

Ще ви би трябвало чиста работна повърхнина, точилка и малко брашно. Леко набрашнете работната повърхнина, точилката и ръцете си и поръсете малко брашно върху тестото. Използвайте лека-средна мощ с точилката си върху тестото – не натискайте прекомерно мощно върху тестото; не му се сърдите!

Когато разточвате тестото, започнете от центъра и продължете на открито във всички направления, като въртите тестото с ръце, до момента в който вървите: сред прекосяванията на точилката завъртете кората за къс и даже я обърнете, с цел да сте сигурни, че не е залепнала за работната ви повърхнина.

Поръсете с още малко брашно, в случай че лепне. Ако е належащо, до момента в който го разточвате, оставете точилката и използвайте ръцете си, с цел да оформите тестото в еднакъв кръг: след това поставете във формата за къс, като оставите 2 см ръб.

Поръсете дъното на кората с нишестето и изсипете ягодите. Печете вкусният къс с ягоди на загрята на 200 °C фурна без вентилатор, 30 минути, след което изсипете меренга и печете още 15 на 180 °C без вентилатор.

За подготвяне на меренга изсипваме белтъците в купа и ги разрушаваме на сняг. Купата би трябвало да е безусловно суха, с цел да се разбият добре белтъците.

Разбивайки с миксера, прибавяме стевия на прахуляк. Накрая изсипваме и оцета и постепенно разбъркваме с шпатула. Разнасяме меренга върху ягодовия сладкиш и връщаме във фурната.

Кулинарният термин за разрушения меренг след изпичане е безе.

Насладете се на този пресен и апетитен ягодов къс с безе без захар:)

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР