Собствениците на хамстери са едни от най-щастливите. След като вече

...
Собствениците на хамстери са едни от най-щастливите. След като вече
Коментари Харесай

Хранене на хамстера – позволени и забранени храни

Собствениците на хамстери са едни от най-щастливите. След като към този момент сте се сдобили с този прелестен мъник, е редно да се запознаете с особеностите към храненето му.

Храненето на хамстера е характерно и би трябвало да бъде уравновесено и съобразено с неговия тип. Добре е да му създадете прецизен хранителен режим, вместо да поднасяте безредно храната му.

Голяма неточност при хранене на хамстер е даването на огромни дози храна. Хамстерите постоянно наподобяват гладни и показват забележителен вкус от самото начало, в което са будни. Специфична анатомична специфичност при тях не им разрешава да изяждат цялата храна едновременно. Те обаче я съхраняват в своите специфични торбички, които се намират на бузите. Това, което не съумеят да поберат там, придвижват в своите скривалища, направени от стърготини, на мястото, където живеят.

Хамстерите имат обичана храна, само че и обичат съвсем всичко. Това прави подбора на менюто им толкоз сложен. Има голямо многообразие от суха зърнена храна, която е целесъобразно да е в основата на храненето на вашия любим. Към това главно меню е добре да включите и друга спомагателна и здравословна храна, безвредна за животното.

Плодовете за хамстер и зеленчуците за хамстера са подобаващи, само че единствено в случай че са пресни. Ето кои са най-хубавите храни за хамстера:

Плодове: Банан, праскова без костилките, ябълка без семките, пъпеш, череши, манго, червени боровинки, грозде, без семената, къпини, круша, ягоди с листата, по дребни количества портокал и мандарина, малини, сини, жълти сливи без костилката, тиква със семките.

Зеленчуци: Броколи, моркови, малко зеле, краставица, царевица, домат, грах, кълнове от фасул, карфиол, целина, аспержи, кестени, детелина, цикория, зелен фасул, пащърнак, малко маруля, спанак, тиква, сладостен картоф, тиквички, ряпа.

Месни и протеинови храни: варени телешко, пилешко и яйца, скакалци и щурци – от зоомагазина, пълнозърнест самун, нискокалорична извара, кисело мляко – изключително за бременни хамстери. Месните и протеинови храни не би трябвало да се дават на животното повече от веднъж седмично. Те са допълваща – не съществена храна.

Други храни: дребни количества магданоз, тиквени семки без сол, варен кафяв ориз, лайка, ленено семе, ядки – без бадеми, елда, печена соя без сол, леща, люцерна фъстъци без сол, трици.

 Хамстер

Хамстерите са чувствителни животни и не всички храни им понасят. Ето кои са неразрешените за тях: семки от ябълка, сурови картофи, бадеми, праз лук, шоколад и сладко, гроздови семена, огромни количества магданоз, чесън, подправки, лимон и лайм, костилки от череша и кайсия, авокадо, недопечен фасул, патладжан, листа от домат.

И едно разяснение по отношение на пиенето на вода. Убеждението, че хамстерът не се нуждае от вода, е неправилно. Дори когато животното се оправя с потребността си от влага и течности, би трябвало да му предоставим поилка за хамстери.

Гризачите, които не могат да свикнат с поилката и не я одобряват, покриват незначителната си нужда от вода чрез зеления и сочния фураж. По природа пустинни животни, те могат да живеят единствено от това, без да се тормозим, че ще умрат от жадност, стига да им предоставяме задоволително прясна растителна храна.

Вижте още препоръки при развъждане на хамстер и по какъв начин хамстерът да свикне с нас.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР