Собствениците на гигантския контейнеровоз, който блокира Суецкия канал през март,

Собствениците на гигантския контейнеровоз, който блокира Суецкия канал през март, ...

Нова оферта е отправена за обезщетение след блокирането на Суецкия канал


Собствениците на гигантския контейнеровоз, който блокира Суецкия канал през март, са отправили нова оферта в рамките на спора за обезщетение с управляващите канала. Това разкри днес адвокат на властите, след като решението на съда по случая беше отложено с две седмици, предава Ройтерс.

Контейнеровозът Ever Given остана закотвен в езеро между два участъка на канала, след като беше освободен на 29 март. Той стоя заклещен в продължение на шест дни, блокирайки преминаването на стотици кораби, което наруши световната търговия.

Suez Canal Authority (SCA) поиска 916 млн. долара компенсация за покриване на усилията за освобождаването на канала, за нанесени щети върху репутацията и пропуснати приходи, преди публично да оповести, че намалява сумата на 550 млн. долара.

Японският собственик на Ever Given Shoei Kisen и неговите застрахователи оспорват иска и задържането на кораба по силата на египетско съдебно решение.

Преговорите продължават до събота, коментира адвокатът SCA Халед Абу Бакр по време на съдебно заседание в Исмаилия за задържането на кораба. Собствениците на кораба са отправили ново предложение, твърди той, без да разкрива подробности.

Председателят на SCA по-рано заяви, че Shoei Kisen е предложила да плати 150 млн. долара.

Съдебното решение тряба да бъде взето в неделя, след няколко забавяния, но адвокатският екип на Shoei Kisen е поискал да се даде повече време за преговори.

Източници от съда твърдят, че делото е отложено до 4 юли, за да се даде възможност за „приятелско споразумение“ между страните.

Източник: investor.bg