Собствениците на германската верига Кауфланд искат да превърнат Централните хали

...
Собствениците на германската верига Кауфланд искат да превърнат Централните хали
Коментари Харесай

Ще станат ли Централните хали в София хипермаркет на Кауфланд?

Собствениците на немската верига " Кауфланд " желаят да трансфорат Централните хали част от веригата си супермаркети. Те са подписали прелиминарен контракт за покупката на емблематичната постройка в центъра на София, която е монумент на културата.

Сделката е допустима единствено при изискване, че веригата за бързооборотни артикули получи картбланш за преустройството от Министерството на културата. Към момента обаче такова позволение няма, а тече съгласувателна процедура, излиза наяве от известие на Министерството на културата и от съвещание на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности (СЕСОНКЦ), провело се на 19 юли, на което е прегледан капиталовия план.

Централните хали са издигнати като закрит пазар през 1911 година по план на проектант Наум Торбов. През 1988 година Халите са затворени за реорганизация и обновяване. Отворени още веднъж са чак през през 2000 година, откакто израелската компания " Ащром " направи смесено сдружение със Столична община и влага в запазването на емблематичната постройка. По-късно общината продаде своя дял и през днешния ден записаната към този момент в Кипър компания " Ащром " е едноличен притежател на капитала.

С навлизането на модерната търговия и отварянето на хипермакети през последните години, Халите западнаха. Собственикът им търпи загуби и търси способи да излезе от направената преди повече от 20 години инвестиция.

Намира претендент в лицето на веригата " Кауфланд ". Германската компания е сключила прелиминарен контракт с " Ащром " за пазаруване на Халите, само че при изискване, че получи право да преустрои обекта, изясни арх. Мария Попмаркова пред СЕСОНКЦ, която е наета от " Кафланд " да създаде идейния план за преустройството.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР