Собственици на земеделски земи в Пазарджишко сигнализираха, че без тяхно

...
Собственици на земеделски земи в Пазарджишко сигнализираха, че без тяхно
Коментари Харесай

Променят Закона за земеделските земи и отдаването им под наем

Собственици на аграрни земи в Пазарджишко алармираха, че без тяхно познание и единодушие им е отнето правото да разполагат със земите си. Хората настояват, че са станали жертва на порочна пирамида, в чиято основа стоят компании, занимаващи се с изкупуване на земи. Измамната скица с наследствена земеделска земя е резултат на пробива в Закона за арендата, който бе гласуван съвсем единомислещо в последния работен ден на 43-тото Народно заседание. Поправката тогава бе маскирана в преходните и заключителните разпореждания на измененията в Закона за собствеността и използването на аграрни земи и е по предложение на Мария Белова.

Едва тази есен стотици притежатели на земи схващат, че не би трябвало да търсят годишната си лихва от кооперацията, в която са били, тъй като земите им са отдадени чартърен на различен притежател и на занижени цени без тяхното познание, осведоми БНР. В Пазарджик има 8 компании за изкупуване на земи. От Агенцията по вписвания излиза наяве, че всяка една от тях, единствено в границите на една година, е получила фиктивни дарения от над 360 души, с които е придобила правото да разполага с хиляди декари земи, без единодушието на останалите съсобственици. След шока 68-годишната Петка Дранджиева, съсобственик на 190 декара земи, е потърсила съдействието на няколко юриста: "Те ми споделиха, че откакто е подписан този контракт, законът е бил годен тогава и ние нищо не можем да създадем ".

Хората ще търсят съдействието на омбудсмана Мая Манолова да инициира законодателна корекция, с която попадналите в тази скица да имат правото да разполагат със земите си и да могат да предоговарят изискванията към в този момент обвързващите ги контракти. Те упорстват Прокуратурата да се самосезира и да ревизира активността на всички компании за изкупуване на земи за последните две години.

Депутатът от групата на обединените патриоти Йордан Апостолов – заместител ръководител на Комисията по земеделие в Народно събрание изясни за предаването "Преди всички " по "Хоризонт ": "Класическата скица вие я разказахте, само че става въпрос не за контракти за аренда, а за контракти за наем, защото в договорите за аренда и в закона за арендата с последната смяна не могат да бъдат сключвани контракти с по-малко от 50 % единодушие на съсобствениците ".

Апостолов е вносител на промени, съгласно които най-малко 50% от притежателите на земите би трябвало да се съгласят с изискванията за отдаването им чартърен. ГЕРБ също са внесли сходни текстове и двата законопроекта са в развой на обединяване. Депутатът се надява, че промени в законодателството ще има до края на годината. Становището на Комисията по земеделие е този % да бъде най-малко над 25%, защото в страната има доста имоти с прекалено много наследници, които не се интересуват от парцелите си.

По-важното е в този момент за тези хора, за които към този момент има подписани контракти. С Мая Манолова настояваме и има категорично вкаран текст в закона, който ще гледаме, че тези контракти, които са към този момент подписани по остарелия закон, да имат документално волеизявление на притежателя в период от един месец след влизане на закона в действие, в който те или да препотвърдят, или да се откажат от към този момент подписаният контракт. Ако съберат тези една четвърт, че не са съгласни за продължение на този контракт, шефът на Областната дирекция "Земеделие " би трябвало, длъжен е, да изиска повреждане на съществуващия контракт пред Агенцията по вписванията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР