Собственици на заведения в София коментираха пред "Дневник", че въпреки ...

Собственици на заведения в София коментираха пред "Дневник", че въпреки

Броят на поставените дози ваксини рязко се вдигна

Собственици на заведения в София коментираха пред "Дневник ", че макар някои свои персонални съображения за имунизирането и здравните ограничения в страната, предпочитат въведеното условие за зелен документ за чиновниците и клиентите пред това още веднъж да бъдат затворени.

Част от тях в финалните са се разделили със свои чиновници затова. Въпреки това споделят, че клиентите им са намалели още преди въвеждането на това условие, когато новите случаи на болест са се увеличили.

Антителата, които се образуват вследствие на коронавирусната зараза, доста бързо избледняват и организмът бързо не помни срещата си с който и да е от коронавирусите. Това обясни пред "Нова телевизия " вирусологът Любомира Николаева – Гломб.
"Не мога да схвана за какво толкоз лекари споделят да не се имунизираме, в случай че имаме високи антитела. Може би тъй като не са си създали труда да прочетат и да се държат в час в морето от информация за функцията на антителата в имунитета. Те имат своята функция, само че няма типов и валидиран способ, който да каже – това е границата от антитела, при която ти си предпазен от преболедуване ", уточни още вирусологът.

Според нея от вирусологична позиция издаването на документ след слагането на първа доза ще сътвори казус. Тя предлага имунизираните да лимитират контактите си в срока сред двете дози и 14 дни след втората.

И финалните данни, оповестени в Единния информативен портал, показват, че остава висок бройката на умрелите след болест са ковид. За финалното денонощие те са 120.

С 44% на седмична база пораства и бройката на инфектираните като новите случаи са 4816. Общо 814 през финалното денонощие са признати в болница като в лечебни заведения сега има 6608 души. В натоварени отделения са 590 заболели.

Инвестицията във фотоволтаична апаратура – от домашната самостоятелност до оцеляването на бизнесa
Около 90% е делът на инфектираните и умрелите, които не са имунизирани.

През финалното денонощие, в което влезе в действие условието за зелен документ при посещаване на редица социални места, в страната са сложени общо 28 191 дози ваксина, показват формалните данни. Пред Българска национална телевизия Богдан Кирилов, екзекутивен шеф на Агенцията по медикаменти, обяви, че над 12 600 от тях са били от еднодозовата ваксина на "Янсен ", а останалите са други като най-желана остава тази на "Пфайзер ". Уточни, че част от РНК имунизацията са втора доза на съответните хора.

Обяви, че сега има наличност от към 600 хиляди дози от препарата на "Янсен " като до края на годината са планувани още доставки. За имунизацията на "Янсен " срокът на валидност при предпазване-20 градуса е 2 години, добави той.

Увери, че интензивно вървят диалози за подаяние и препродажбата на ваксини, чиито период на валидност следва да изтече и които очевидно няма да бъдат употребени в България. Пречка в този развой макар че е неналичието на настоящо Народно заседание, което би трябвало да ратифицира сходни решавания. Такъв е казусът с към 20 хиляди от препарата "Модерна ", чиито период изтича в края на годината, на други през първите месеци на следващата година.

Доста страни отвън Европейски съюз демонстрират интерес, само че апелът на България е за централизиран метод, моделиран от Европейска комисия, изясни Кирилов.

Източник: skandal.bg