Собственикът на социалната мрежа Facebook Meta отчете най-бавния ръст на

...
Собственикът на социалната мрежа Facebook Meta отчете най-бавния ръст на
Коментари Харесай

Meta расте по-бавно, но инвеститорите ѝ дават нов шанс

Собственикът на обществената мрежа Фейсбук Meta регистрира най-бавния растеж на приходите си, откогато компанията се търгува на борсата. Въпреки това цената на акциите ѝ се повиши, защото облагите са по-добри от предстоящите поради усложненията от началото на годината като последствията от войната в Украйна и растящата конкуренция. Meta регистрира облага от 7.5 милиарда $ през първото тримесечие, което е с 21% по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2021 година, само че надвишава прогнозите на Уолстрийт. Приходите възлизат на 27.9 милиарда $ и са със 7% повече по отношение на предходната година, заяви Financial Times.

Компанията чака отрицателните трендове да продължат и през настоящото тримесечие и предвижда приходите да доближат сред 28 и 30 милиарда $ или по-малко от това, на което се надяват вложителите. Но ненадейно високата облага и прогнозите за по-ниски разноски до края на годината наподобява са стимулирали пазарите и в следборсовата търговия акциите на Meta скочиха с близо 20%. Компанията намали прогнозата си за разноските през тази година до сред 87 и 92 милиарда $ вместо 90-95 милиарда

Марк Зукърбърг продължава да залага на дълготрайните вложения в изкуствен интелект и метавселената, които съгласно него ще са значими за бъдещия напредък на компанията. Подразделението Reality Labs, което създава метавселената и виртуална действителност, има чиста загуба от 3 милиарда $ за интервала януари-март при доходи от 695 млн. $.
Акциите на Meta скочиха в следборсовата търговия след оповестяването на резултатите. Източник: Гугъл Реклама В конкуренция с TikTok
Групата от приложения на компанията, в това число Instagram и WhatsApp, записва 2.87 милиарда дейни консуматори на ден през тримесечието или с 6% повече на годишна база. Увеличението на дейните консуматори е по-добро от предстоящото, защото доста консуматори, изключително по-младите, се насочват към други възможности като TikTok. Зукърбърг предвещава Reels, функционалност в Instagram, която имитира TikTok, да продължи да се разраства. Компанията вижда капацитет за внедряване на рекламен модел в Reels, където потребителите прекарват приблизително 20% от времето си в Instagram.

Приходите от реклама, които стоят в основата на бизнес модела на компанията, са 26.9 милиарда $ и са малко по-ниски от предвижданите. Броят на рекламните импресии в приложенията на Meta се е нараснал с 15% на годишна база, само че цената за реклама е с 8% надолу. Кремъл забрани Фейсбук, a обществената мрежа спря бизнеса си с съветски рекламодатели. Макроикономическата неустановеност, растящата инфлация и войната в Украйна карат доста рекламодатели да редуцират бюджетите си.

За да продължи да усилва потребителите си Meta ще би трябвало скоро да се насочи към разрастващите се пазари, само че там приходите от реклама на човек са по-ниски, разясняват специалисти. Затова компанията ще би трябвало да накара към този момент съществуващите консуматори да употребяват повече наличие. За тази цел Meta залага на директна конкуренция с TikTok и създаване на метавселената, която обаче изисква големи вложения.

също бяха удар за бизнес модела на Meta, защото ограничиха способността ѝ да персонализира рекламите. и загуби над 220 милиарда $ от пазарната си капитализация. Преди оповестяването на новите резултати акциите ѝ бяха 49% надолу от началото на годината.
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР