Собственикът на фирма, внесла като отпадък 50 тона стари тонер

...
Собственикът на фирма, внесла като отпадък 50 тона стари тонер
Коментари Харесай

Екоинспекцията ще глоби фирма, внесла боклук от Италия

Собственикът на компания, внесла като боклук 50 тона остарели тонер касети от Италия, ще бъде санкциониран, тъй като ги е складирани на нелицензирана площадка във Враца, заяви шефът на Регионалната ревизия по околната среда и водите в града Христо Христов, представен от Българска телеграфна агенция.

Той добави, че врачанската екоинспекция се е свързала с компанията и инспекцията би трябвало да се състои в идващите дни. На притежателя на нелегално складираните боклуци, ще бъде връчен акт за административно нарушаване по Закона за околната среда и по Закона за ръководство на отпадъците. Санкцията за нарушаването е в размер от 7 до 20 хиляди лв.. Допълнително ще бъде издадено наставление тонер касетите да бъдат изнесени от площадката не по-късно от месец, посочи Христо Христов.

При повторната инспекция, ще бъде поискана и информация за желанията на вносителя за обработката на отпадъците. По първична информация те ще бъдат употребявани като суровина за обособяване на пластмасата и метала от касетите, само че обработката няма да бъде осъществявана във Враца.

На 4 януари специалисти от РИОСВ-Враца, териториалното звено на ДАНС и Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи направиха инспекция по сигнал за нерегламентирано депозиране на боклуци на площадка в складова база в града. Установено е, че се съхраняват 50 тона боклук - употребявани тонер касети, импортирани от Италия. Повечето от касетите са опаковани, само че има и в насипно положение. Според показаните документи при инспекцията, отпадъкът е тръгнал към България като неопасен.

Вероятността почвата да бъде нечиста от касетите при превалявания е дребна, защото са складирани на бетонирана площадка, изясни през днешния ден Христо Христов.

В началото на година прокуратурата заяви и за инспекция на плевенска компания за нарушавания, свързани с 9000 тона отпадък от Италия. Обект на инспекцията е и дали има връзка с ндрангета (италианската проведена незаконна мрежа от региона Калабрия - бел. ред.), против която през декември бе извършена огромна акция, обвързвана с експорт на боклуци към България.

Вчера основният прокурор Иван Гешев разпореди на полицията осъществяване на инспекции на всички компании, занимаващи се със депозиране и преправка на боклуци. Малко по-рано и министър председателят Бойко Борисов се закани да има още няколко огромни удара против такива компании.

Преди близо месец със свое решение Административен съд - София-град задължи Изпълнителната организация за околна среда и водите (ИАОС) да даде достъп до всички формуляри за импорт на боклуци в България, подадени към организацията през 2017 и 2018 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР