Собственик и капитан на български риболовен кораб спечели заведеното дело

...
Собственик и капитан на български риболовен кораб спечели заведеното дело
Коментари Харесай

Наш капитан на кораб осъди Румъния в ЕСПЧ

Собственик и капитан на български рибарски транспортен съд завоюва заведеното дело против Румъния в Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ), оповестиха от институцията.

Магистратите в Страсбург оповестиха решението си по жалбата на Христо Спасов, съгласно което правото на българина на обективен развой и правото му на благосъстоятелност са били нарушени от решение на апелативния съд в Румъния.

Европейски съд по правата на човека постанови, че управляващите в Букурещ би трябвало да платят на жалбоподателя обезщетение в размер на 6500 евро за имуществени и неимуществени вреди и 4574 евро за разходи по делото.

Делото се отнася до решение на Апелативния съд в Констанца от 2013 година, осъждащо Христо Спасов, притежател и капитан на транспортен съд под български байрак, за противозаконен лов на риба в изключителната икономическа зона на Румъния в Черно море.

В производството пред румънските управляващи Спасов твърди, че въпросното количество уловена риба е част от българската квота за улов на калкан според Общата политика в региона на рибарството на Европейския съюз (ЕС). Румънският съд обаче приема, че правото на Европейски Съюз е неприложимо и осъжда жалбоподателя според националното право.

Европейският съд посочи, че според правилото за преимущество на правото на Европейски Съюз европейска регулация с директно деяние има преимущество пред всяко противоречащо вътрешно право. Съдът отбелязва в сегашния случай, че Европейската комисия ясно е показала на румънските управляващи, че производството против жалбоподателя опонира на правото на Европейски Съюз.

Европейски съд по правата на човека постанови, че при осъждането на Спасов румънският съд е направил очевидна неточност при използване на правото и че жалбоподателят е бил жертва на " отвод от правораздаване ".

Снимката е илюстративна
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР