Сняг се чака през последните 10 дниТази година февруари ще

...
Сняг се чака през последните 10 дниТази година февруари ще
Коментари Харесай

Топъл Малък Сечко

Сняг се чака през последните 10 дни


Тази година февруари ще бъде с температури над нормата, като най-голяма е вероятността междинните месечни да бъдат с позитивно отклоняване сред 1.5 и 2.5 градуса. По-малка е вероятността отклонението да бъде с над три градуса, а минимум евентуално е месецът да приключи с негативна температурна особеност.

Във валежно отношение, месецът ще бъде естествен, като има индикации за едва наднормени превалявания в западната половина на страната.

На първи февруари облачността ще се раздира и ще понижава и над по-голямата част от страната ще се откри слънчево време. Повече облаци ще се задържат над Източна България. Вятърът ще бъде слаб от запад-северозапад. В събота още веднъж ще се заоблачава и в неделя облачността ще бъде раздрана, постоянно забележителна. Ще бъде от междинния и високия етаж и превалявания са малко евентуални. Чувствително ще се затопли, като тук-там в Централния и Източен Предбалкан, както и тук-там в Югоизточна България, оптималните температури ще доближават 17, 18 градуса. В северозападните региони видимостта ще остане понижена ще бъде по-студено. В началото на идната седмица ще стартира намаляване на температурите, само че ще бъде по-топло от нормалното. Ще бъде най-вече облачно, само че без превалявания. През втората половина на идната седмица захлаждането ще бъде по-чувствително и температурите ще се приближат до естествените, без да има съществени студове. Ще има и валежи – първо от дъжд, по-късно от сняг, само че към този миг изгледите са преваляванията да не са продължителни и значителни.

Сравнително студено ще бъде и при започване на второто десетдневие, когато ще превали сняг. Възможно е след изясняване температурите тук-там да се намалят под минус 10 градуса. Към средата на десетдневието ще настъпи няколко дневен интервал със стопляне и с повече слънчеви часове, само че към 18, 20 февруари още веднъж ще застудее.

През множеството дни от третото десетдневие има огромна възможност да бъде с температури над нормалните, като най-топлите ще доближават и надвишават 15 градуса. Краткотрайни захлаждания с валежи от дъжд и сняг се чакат към 23 и 27 февруари.

Статистика


През 1929 година брегът на Черно море замръзва


Въпреки че през февруари междинните температурите са по-високи от януарските, в Северна България и високите полета те са близки до нулата, а в южните региони междинната месечна температура е плюс 3, плюс 4 градуса. Утрините са студени и минималните температури са негативни – междинните минимални са сред минус 5 и 0 градуса.

Най-ниските показания на термометрите през февруари са регистрирани в Севлиево – минус 35 градуса, в Исперих и Кнежа – минус 32 градуса, във Видин, Чирпан, Горна Оряховица – минус 31. Много леден е бил февруари през 1929 година, когато водната повърхнина по нашето черноморско крайбрежие се покрива от компактен лед.

Земното магнитно поле ще бъде умерено, със едва активизиране на 1 и 20 февруари.

Народна метеорология


Задава се леден март


Народната метеорология включва прогнози за времето, които са учредени на обичайните знания и наблюдения върху придвижването на небесните тела, атмосферните феномени, държанието на животните, положението на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския собственик.

Малък Сечко, в случай че е топъл, Великден ще е леден. Ако през февруари котката се препича на слънце, каквато е прогнозата за началото на месеца, то през март ще се крие на топло. Ако прогърми през февруари, то храните ще са скъпи, а годината ще е дъждовна.

Ако на Трифоновден (първи февруари) вали дъжд, то пролетта ще е дъждовна, кошерите ще са цялостни, а в случай че вали сняг на този ден, лятото ще е дъждовно, царевицата пък ще е добра.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР