Снощи Роджър Федерер изигра последният мач в своята кариера. Маестрото

...
Снощи Роджър Федерер изигра последният мач в своята кариера. Маестрото
Коментари Харесай

Федерер: Можех отдавна да се оттегля, но Мирка ми помогна да продължа


Снощи Роджър Федерер изигра последният мач в своята кариера. Маестрото и Рафаел Надал отстъпиха в три сета пред Франсис Тиафо и Джак Сок в мач на двойки на Laver Cup, само че не резултатът бе главната тематика след дуела. Въпреки тежкият за него миг, в изявлението след дуела Маестрото откри сили да показва оптимизъм, като в това време благодари на своята брачна половинка Мирка за нейната непрестанна поддръжка.

„ След последната точка се замислих за всичко, което ми се случи през последните 20 години. Мачът бе доста специфичен, само че след него се сблъсках с страсти, които не бях изпитвал до момента. Не знаех какво ще се случи, какво би трябвало да кажа, какво се чака от мен или какъв брой дълго ще продължи церемонията. Когато се оглеждах към себе си и виждах какъв брой разчувствани и прочувствени са всички, ми ставаше по-добре, само че и по-зле в това време. Не знам по какъв начин бих могъл да го опиша. Това ще е най-яркият ми спомен от довечера – всички разчувствани лица, в това число това на Рафа “ – сподели носителят на 20 трофеи от Големия шлем.

Маестрото показа, че му е било доста мъчно да се оправи с напрежението, само че все пак е удовлетворен от представянето си.

„ На моменти бях доста нервозен, тъкмо както преди огромен край. Имаше обаче и мигове, в които изцяло забравях за всичко, тъй като бях дружно с момчетата, смеехме се и се шегувахме. Подобни неща ти оказват помощ да забравиш действителността най-малко за малко. Последните два дни бяха доста сложни за мен, само че към този момент са зад тила ми. Снощи спах добре и имах опция да се насладя оптимално на мача, тъй че всичко е наред. Не мисля, че беше допустимо този ден да премине по по-добър метод. Ако всичко беше съвършено и не изпитвах безусловно никакво напрежение, евентуално щях да запомня единствено половината от нещата, които с случиха “.

„ През последния месец непрекъснато мислех за отдръпването си. В началото ми беше извънредно мъчно, само че по-късно нещата последователно се трансформираха и започнах да се оправям все по-добре с страстите. Знам, че някои хора от фамилията и екипа ми се усещаха по напълно същия метод и протичащото се не е по никакъв начин елементарно и за тях. Мисля, че като цяло играх добре, въпреки да плаках в края на мача. Кариерата ми не мина като на лента пред очите ми, тъй като това към този момент ми се случи на няколко пъти през последните седмици. Когато разгласих отдръпването си болката беше голяма, само че сега преобладаващата страст е щастието “.

Федерер разкри, че най-трудната част от вечерта за него е била изявлението след мача. „ Това, което ме притесняваше най-вече, бе фактът, че ще се наложи да приказвам след мача. Казах на Тони (Годсик – бел. ав.), че бих желал да не ми се постанова да го върша, въпреки да е изцяло разумно. Знам какъв брой глупави неща мога да кажа с микрофон в ръка, когато съм разчувствуван, тъй като ми се е случвало. Това обаче не е краят. Животът продължава. Здрав и благополучен съм, всичко е наред. Всичко мина добре, споделих всичко, което желаех, посредством и на Джим Къриър, който още веднъж бе доста общителен. Преди няколко седмици доста се притеснявах от този миг, само че мисля, че се оправих “.

Швейцарецът се изрече доста ласкаво за своя огромен другар и съперник Рафаел Надал, с който показа корта в последния си мач.

„ Не знам по какъв начин успяхме да стигнем дотук и да се задържим на това равнище в продължение на толкоз доста време, само че с Рафа постоянно сме имали доста мощна връзка, изключително през последните 10 години. Откакто станах татко се трансформирах като човек и съперничеството ни еволюира по някакъв метод, не мога да го обясня. Радвам се, че постоянно мога да се обадя на Рафа и да поговорим за каквото и да е, въпреки да не го върша постоянно, и се надявам, че той се усеща по същия метод. Фактът, че неговото семейство също е тук, прави този миг още по-красив. Мисля, че той усеща същото, когато види родителите ми, както и Мирка и децата и това е прелестно. Наслаждаваме се на компанията си, защото имаме доста общо мемоари. Можем да приказваме за милион неща. Колкото и време да прекараме дружно, като че ли в никакъв случай не е задоволително “.

„ Моето обръщение постоянно е било да се пробвам да предавам пристрастеността си към тениса на другите. На почитателите си бих желал да кажа, че ще се срещаме на доста места по света, които не са тенис кортове. Все още не знам по кое време и къде, само че ще се случи. Това, което знам е, че бих желал да играя тук-там, където не съм бил до момента и по този метод да благодаря на хората за тяхната поддръжка. Единственият минус на довечера е, че билетите се разпродадоха доста бързи и доста хора, които желаеха да са тук, нямаха опция да дойдат, тъй че в бъдеще може би ще имаме други благоприятни условия да сме дружно “.

В умозаключение Федерер благодари и на най-важния човек в живота си – неговата брачна половинка Мирка.

„ Бих желал да благодаря на брачната половинка си, която непрекъснато ме поддържа и постоянно е била най-голямата ми упора. Можех да приключа кариерата си преди доста време, само че с помощта на нея не го направих. Тя ми разреши да играя и ми оказа помощ да продължа напред. Благодаря ти “ – приключи рекордьорът по трофеи от Уимбълдън.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР