Снощи приключи гласуването на турските избиратели в дипломатическите представителства на

...
Снощи приключи гласуването на турските избиратели в дипломатическите представителства на
Коментари Харесай

Турската диаспора гласува за бъдещето на Турция с рекорден брой гласове

Снощи завърши гласуването на турските гласоподаватели в дипломатическите представителства на Турция за президентските и парламентарни избори, които ще се състоят в неделя, 14 май.Гласуването зад граница стартира на 27 април. Разкрити бяха изборни секции в общо 73 страни по света.

По данни на Висшата изборна комисия 1 751 365 души са дали своят вот в дипломатическите представителества на Турция в чужбина, което надвишава 51 %. Достигнато е най-високото равнище до момента от изборите през 2011 година

Подадените в чужбина бюлетини дружно с пликовете и протоколите се слагат в специфични чували, които се запечатват в наличието на секционните комисии и на очевидци. След това се доставят с дипломатически куриери със самолети на Тюркиш еърлайнз и се предават на Висшата изборна комисия в турската столица Анкара.

Турски медии оповестиха,че бюлетините от чужбина са пристигнали и се съхраняват в централата на Анкарската търговскопромишлена палата.

Междувременно продължава гласуването на граничните пуктове на Турция, които са общо 46.То ще завърши на 14 май в 17.00 часа, когато завършва изборният развой в страната. От 27 април до момента на ГКПП-тата, аерогарите и пристанищата са дали своят вот 125 479 души.

Според турския изборен закон преброяването на бюлетините, подадени зад граница и на ГКПП-тата, ще се извърши на 14 май след привършване на изборния ден дружно с другите бюлетини.
Какво е смисъла на гласуването зад граница?
По броя си ( 3 044 387 са записаните гласоподаватели зад граница) електоратът в чужбина в действителност съставлява четвъртият по бройка изборен регион след Истанбул, Анкара и Измир.

Най-голяма по бройка е турската диаспора в Германия, където бяха разкрити 26 секции, следват Франция, Австрия, Белгия и Холандия.

На президентските избори през 2018 година 60.2 % от гласоподавателите в чужбина гласоподаваха за Ердоган.

Процентът на подадените зад граница и на ГКПП-тата бюлетини може да окаже значение за смяна в резултатите, когато се разпределят в изборните региони според от % на гласовете, получени от партиите.
Турция на прага на най-критичните избори в новата история на страната
Около 64 млн. турски жители ще гласоподават за бъдещия президент и новия 600-членен парламент на страната. Изборите ще дефинират кой ще ръководи страната през идващите пет години и дали досегашният президент Реджеп Тайип Ердоган ще успее да задържи руля на ръководството.

Надпреварата ще бъде сред четирима претенденти. Основните съперници са президентът Реджеп Тайип Ердоган, претендент на Републиканския алианс, който ще се състезава за трети мандат, само че втори след прекосяването към президентската система на ръководство, и претендентът на Националния алианс, състоящ се от шест опозиционни партии, Кемал Кълъчдароглу. Именно сред тези двама съперници се чака да се води и най-разгорещената борба за поста на 13-ия президент на републиката. Другите двама претенденти са Мухарем Индже, водач на Партията на родината, и Синан Оган от алианса АТА.

Източник: Българска телеграфна агенция

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР