Снощи хиляди хора излязоха в София, Русе и още много

...
Снощи хиляди хора излязоха в София, Русе и още много
Коментари Харесай

Никой вече не ви вярва

Снощи хиляди хора излязоха в София, Русе и още доста градове, с цел да възпламенят свещ в памет на грубо убитата тв водеща от Русе Виктория Маринова.

Те бяха в пъти повече, в сравнение с хората, които се ангажират с каквито и да е политически митинги през последните години. И това е напълно обикновено.

Хората не имат вяра на политиците - ръководещи и опозиционни. Отдавна не ги вълнуват празнословието им. Кухите им изречения са им омръзнали до болежка. Неслучилата се смяна след #ДАНСwithme ги е обезверила - тези, поради които излязоха на улицата, още веднъж ги ръководят и им се присмиват.

Това, което изкара хората (леви, десни и всякакви) на улицата, е едно извънредно закононарушение - недоверието в институциите и начина на действие на цялата държавна машина. Усещането, че истината за следващ път ще бъде покрита с пълен пласт прахуляк под следващия изфабрикуван скандал и следващата димка, съчинена в полза на властта. Щампована с " ШОК ", " Бомба " и " Ексклузивно " в официозите на ръководещите. Тази скица проработи в куп други случаи, които потресоха обществото и по-късно тихичко отшумяха.

За нещастието край Своге, при която починаха 20 души, обвинен към момента е единствено водачът. Никой не търси отговорност от строителя за качеството на асфалта и за неналичието на качествени мантинели. Тази история е още прясна и се помни, само че други взеха да се позабравят. Например договорката на теменужкината приятелка Гинка за ЧЕЗ и свързаната с нея продажба на Топлоелектрическа централа Варна, с която почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган публично стана предприемач. Ами неразкритото ликвидиране на притежателя на Лактима Петър Христов?

Списъкът е доста по-дълъг.

Само намесата на президента Румен Радев спря лобистката корекция " Домусчиев " в Закона за приватизация и следприватизационен надзор, която трябваше да спести на шефа на КРИБ заплащането на 55 млн. лв. неустойки за неизпълнени задължения по контракта за покупка на Български морски флот.

Нали към този момент забравихме и невиждания срив на Търговския указател, който изчезна за две седмици? И въобще дали всичко е възобновено или има комфортно изчезнали фирмени данни?

Майките на деца с увреждания, инвалидните колички, които бутат и черните им тениски " Системата ни убива " от дълго време не са вест. Както и разхищенията на стотици милиони левове в нагласени публични поръчки в интерес на близки до властта предприемачи.

Това щеше да се случи и с аферата Джи Пи Гейт, по която неслучайно работата стартира едвам след убийството на Виктория Маринова. И след размахания пръст от Брюксел този път да внимаваме повече.

Вчера представител на Европейска комисия заяви, че Комисията е поискала данни от България за корист със структурни фондове във връзка подозренията за нарушавания към публични поръчки в строителството у нас. От Брюксел изрично прецизираха, че възприемат напълно съществено всички изразени съмнения за корист с еврофондове и наблюдават медийните материали , явно визирайки абсурда с " Джи Пи Груп ". Последва и мигновена реакция на прокуратурата, която наложи запори на 14 млн. евро на строителната компания.

Нищо от това нямаше да се случи, в случай че убийството на Виктория бе потънало в българското медийно тресавище. Ако то не се бе появило като топ вест в международните медии, които рядко обръщат внимание на каквито и да е вести с български адрес, в случай че закононарушението не бе коментирано от водещи европейски и международни водачи, в това число от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. То отново щеше да остане вест за един ден.

Но за благополучие в цивилизования свят, за разлика от премиера слънце, добре схващат, че страна, която е на 111-о място по независимост на словото, има сериозен проблем. 

Убийството на младата жена извади нескрито куп грозни истини за Татковината - опитите на проправителствените рупори да омаловажат обстоятелството, че Маринова е дала естрада за обявяване на следствие, което за националните медии е тематика табу. Един основен редактор на вестник даже написа, че е подправена вест, че има погубен публицист в България. И нали знаете кой е виновникът: " Фекалните дезинформационни потоци от обръчите на Сорос в България ".

Така работи пропагандата у нас. Схема за заглушаване на истината обаче този път не проработи. Което е част от огромния извод след жестокото закононарушение - недоверието към този момент е навсякъде. Хората излязоха на улицата, тъй като през днешния ден е Виктория, а на следващия ден може да е всеки различен. Излязоха, тъй като не имат вяра на институциите, обичайните медии и политиците. И това съмнение ще продължи да пораства.

И в нещастието с Виктория Маринова може би има и лъч вяра, че ще послужи като катализатор за нормализация на другояче ненормалната ни страна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР