Снимките на изпразненото езеро Панчарево, заснети в неделя, провокираха десетки

...
Снимките на изпразненото езеро Панчарево, заснети в неделя, провокираха десетки
Коментари Харесай

Защо Панчаревското езеро остана почти напълно изпразено?

Снимките на изпразненото езеро Панчарево, снимани в неделя, предизвикаха десетки фенове на Euronews България да ни потърсят с молба да проверим какво се случва и за какво няма вода в езерото.

Оказва се, че ниските равнища на водата на водоема се дължат на планов ремонт на основния преливник на язовира. Той е бил осъществен в интервала сред 01.03. 2023 и 15.03 2023 година, оповестяват за Euronews Bulgaria от министерство на земеделието. От Министерство на околната среда и водите обаче обявиха, че е имало удължение на ремонта до 20.03.

Указанията на екоминистерството са, че по време на ремонта би трябвало да се източи почти 1/3 от общия размер на язовира, който е малко над 6 милиона кубически метра. Данните сочат, че на 09. 03 равнището на водата е било към 3.98 млн. кубически метра или 60% от общия размер. На 21.03 към този момент на 82% от общия размер.

Оказва се обаче, че сходен вид проблем разкрива и други след него - мощното замърсяване на язовира и образуването на наноси под повърхността на водата. От районна администрация Панчарево обявиха пред Euronews Bulgaria, че съществува стратегия за почистването на дъното, само че финансиране към момента не е открито.

Вижте повече във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР