снимки: president.bgЕвропейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН се утвърди

...
снимки: president.bgЕвропейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН се утвърди
Коментари Харесай

Президентът Радев призова най-добрите ни учени в ЦЕРН да помагат на науката с добавена стойност в България

снимки: president.bg

" Европейската организация за нуклеарни проучвания – ЦЕРН се утвърди като стандарт за качество. Гордея се, че български експерти имат принос за развиването на науката, която тук се основава на международно равнище ", това съобщи президентът Румен Радев на среща с наши сънародници, които работят в организацията в Женева, заяви пресцентърът му.

Държавният глава прикани българските учени в ЦЕРН да поддържат развиването на просвета с висока добавена стойност в България. Бъдещето ще принадлежи на страните, които съумеят да употребяват в оптималната степен капацитета на своите учени, акцентира Румен Радев.

Над 13 000 учени от 97 страни от целия свят организират научни проучвания в ЦЕРН, а общо над 100 български експерти сътрудничат с организацията. Президентът съобщи, че управлението на ЦЕРН е дало прелестна оценка за работата на нашите експерти там.

По думите на президента България има капацитет да бъде водещата страна при основаването на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа с инсталация, предоставена от ЦЕРН, и в тази тенденция поддръжката на младите български учени от ЦЕРН с потвърдена експертиза и опит е от извънредно значение.



В ЦЕРН Румен Радев беше посрещнат от Генералния шеф на организацията Фабиола Джаноти. Държавният глава посети тунела, в който е ситуиран Големият адронен колайдер (LHC) - ускорител, в който се сблъскват частици при скорост близка до тази на светлината. Тунелът с апаратурата се затваря в кръг с периметър към 27 км.

Президентът се срещна с работата и на детектора CMS, конструирането на който е с огромно българско присъединяване. В него се следят и записват резултатите от конфликта на частици.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР