Снимки, направени от космическия апарат Касини, летящ около Сатурн, и

...
Снимки, направени от космическия апарат Касини, летящ около Сатурн, и
Коментари Харесай

Учени официално обявиха спътника на Сатурн – Енцелад, за обитаем

Снимки, направени от галактическия уред Касини, летящ към Сатурн, и следващи проучвания водят до заключението, че под леда на Енцелад, сателит на гигантската планета, е прикрит океан. Водата от него се издига с мощни фонтани непосредствено в Космоса.Струите са видяни за първи път през 2005 година, а през 2015 година към този момент е допустимо да се вземе проба от тях. Това прави Касини, който прелита на няколко десетки километра от бликащата повърхнина.Дълго време не е ясно какви са тези прояви. Специалистите от НАСА обясняват и свидетелстват, че от събраните данни това са „ водни солени струи “. Те не се образуват, когато ледът се трансформира в пара – техният източник е течна вода.

 От подледниковия океан на Енцелад струи вода, която се изстрелва през пукнатини в леда
От подледниковия океан на Енцелад струи вода, която се изстрелва през пукнатини в ледаВпоследствие е открито, че тази вода съдържа към един % молекулярен водород, въглероден диоксид, метан и амоняк. Тези “примеси ” демонстрират, че хидротермални извори работят на дъното на океана на Енцелад и основават условия, подобаващи за живота за избрани организми – най-малкото бактерии мекотели и може би черупчести типове.Доказателствата, че Енцелад е населен, неотдавна са подсилени от експерти от Масачузетския софтуерен институт.
Допълнителен разбор и компютърни симулации демонстрират, че на полюсите на Енцелад, под пълен пласт лед, има области с по-солена вода. На екватора ледът е по-тънък и водата е по-малко солена.Четете още: Марсоходът PERSEVERANCE направи още едно необичайно откритиеСредно, наситеността на водата в океана на спътника със сол доближава към 30 грама на литър. Това благоприятства живота и типа на типовете. За съпоставяне, солеността на земните обитаеми океани е 35 грама сол на литър.

 Земя, Луна и Енцелад
Земя, Луна и ЕнцеладСъществуването на геотермални източници на дъното на океана на Енцелад е доказано и от данните, събрани от Касини. Под леда на спътника има мощни източници на топлота. Сякаш там се намират 20 ТЕЦ-а с обща мощ 15,8 ± 3,1 гигавата (1 гигават = 1000 мегавата).Карли Хаует, началник на проучването от Югозападния проучвателен институт в Боулдър споделя:„ Предположихме, че равнището на топлинния поток от недрата на Енцелад е към 1,1 гигавата, най-много – 5,8, само че се оказа доста по-високо. “Учените към момента не могат да обяснят какво задвижва толкоз мощни източниците на топлота,но са сигурни на 100%,че на Енцелад има живот.Разбира се, вътрешността на Енцелад се нагрява от гравитационното взаимоотношение със Сатурн – приливната мощ с малко добавена радиация. Но продуктивността и на двете не е задоволителна, с цел да генерират толкоз мощна топлота, която се следи там…
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР