Снимки: iStock и btvnovinite.bgОколо 90 хиляди са българите, болни от

...
Снимки: iStock и btvnovinite.bgОколо 90 хиляди са българите, болни от
Коментари Харесай

Около 90 хил. българи имат хепатит С, едва 10% знаят това

Снимки: iStock и btvnovinite.bg

Около 90 хиляди са българите, заболели от подлия вирус хепатит C. Но едвам 10% от тях знаят това, тъй като заболяването протича без признаци.

От 20 години Мария Петрова страда от нелечимата вирусна зараза Хепатит Б, която нападна и поразява черния дроб. Заради неналичието на признаци, тя постоянно следи равнището на инфекцията. Но на следващите проучвания през 2014 година чува още една тежка диагноза - хепатит C, написа btvnovinite.bg .

Според нея може да се е заразила или от колоноскопия във Втора градска или от сирийски ортодонт, при който е вадила зъби и правила долна протеза. „ Много се уплаших. Казах си – в този момент с тия два хепатита. Пък ми се живее като на всеки човек ”, показа Мария.

Тази година тя съумява да получи революционната терапия без интерферон, която отстранява вируса за няколко седмици. В момента е на лекуване. Само на първия месец без медикаменти не е имала вирус в кръвта си.



Пациенти като Мария постоянно схващат инцидентно, че са инфектирани . Инфекцията няма признаци, а малко са хората, които знаят, че тя се предава най-вече по кръвен път.

Липсата на осведоменост води и до  плашеща настройка на българите към вируса . Това сочи национално допитване на Сдружението за битка с хепатита.

„ За 20% от хората, в случай че схванат, че имат сътрудник с хепатит C, заявяват, че ще го заобикалят и няма да контактуват с него. Това е върхът на айсберга, който демонстрира стигмата за хепатита. Много хора не са наясно по какъв начин се предава ”, показва Силвана Лесидренска, Сдружение за битка с хепатита „ ХепАктив ”.

Въпреки че лекуване има, проблемите не престават. Защото болните не могат да бъдат открити.

„ За страдание към момента няма значими промени във връзка с това да се сътвори дългокоментираната скрийнинг стратегия. Това е нещо, което СЗО ни предизвиква да го вършим, само че в България към момента е единствено мираж ”, добави Лесидренска.



Но съгласно доцент Мариета Симонова България напредва в лекуването на хепатита и изненадващо -  не сме на последно място в европейските ранглисти. Откриваме я на международен конгрес в Париж.

 „ Страната ни е една от двете източни страни, която няма рестрикции за лечението на хепатит C. Все още рестрикции съществуват даже в някои западни страни, до момента в който в България няма такива рестрикции, което е огромен триумф за нас ”, безапелационна е доцент Мариета Симонова от Клиниката по гастроентерология във ВМА. 

Въпреки това надали ще реализираме задачата на СЗО  хепатит C да бъде отстранен до 2030 година Нещо, с което Австралия ще се похвали.  За последните две години там са излекувани над 16 хиляди пациенти, а у нас – единствено 2 хиляди.

„ Австралия в действителност е на път да отстрани вируса и си има аргументи за това.  Първо - имаме национална тактика за елиминирането му. Второ - множеството хора с хепатит C към този момент са открити и диагностицирани, тъй като имаме дейна скрининг стратегия още от 90-те ”, показва проф. Грегъри Дор от St Vincent`s Hospital в Сидни.



В Париж посещаваме и университетска болница „ Кошен ”, където повече от 50 години работи проф. Боян Христофоров - водещ академик и експерт по вътрешни заболявания. Тук болните от хепатит C са по-малко от половин % от популацията.

„ Франция се намира много високо, тъй като са решили като в целия свят, да лекуват всички хора, които носят вируса. Засега поради тежкия интерферон и поради високите цени на новите медикаменти, се даваше лекуване единствено на тези, които имат фиброза ”, изясни проф. Христофоров.

Скоро във Франция и персоналните лекари ще могат да предписват лекуването. Това е съветът на проф. Христофоров и към България – да се прави скрийнинг, освен систематично. Един джипи като срещне пациента, може да му мери холестерола, само че би трябвало да търси и вируса C.

Проф. Крум Кацаров от ВМА разяснява, че  скрининговата стратегия е ключ към лекуването  на пациентите до 2030 година. „ Така че, всичко зависи от това каква стратегия ще вкараме и дали изобщо ще има стратегия. ”

„ Това е тежко заболяване с доста средства, които би трябвало да вложи страната за моето лекуване, тъй че би трябвало да се мисли и в обществен проект, да щадим Здравната каса. И единствено профилактиката е пътят. Само профилактиката – да отидат, да се изследват, да видят какво е. На всички може да се случи. На мен изведнъж ми пристигна, изведнъж! ”, безапелационна е пациентката Мария Петрова.

В международен мащаб –  към този момент 3 милиона души с хепатит C са излекувани с новата терапия.

У нас можете да се изследвате гратис за Хепатит B и Ц в Центъра за полово здраве в София.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР