Снимки: БулфотоПротести срещу насилието над жени се провеждат тази вечер

...
Снимки: БулфотоПротести срещу насилието над жени се провеждат тази вечер
Коментари Харесай

Протести срещу насилието над жени в няколко града в България

Снимки: Булфото

Протести против насилието над дами се организират довечера в няколко града в България. Сред тях са София и Варна. Те са под надпис " Нито една повече ". 

В българското законодателство липсват дефиниции за принуждение, учредено на пола, закононарушения от ненавист, осъществени на основата на пола и фемицид, декларират от Български фонд за дамите. Само през тази година има най-малко 15 общоизвестни случая на убити дами, а за последните години са стотици. По данни на Световната здравна организация и Европейската организация за човешки права, всяка трета жена е жертва на принуждение, показват още от организацията.



През миналите три години от Български фонд за дамите са дефинирали серия от претенции, измежду които превантивни, рехабилитативни, просветителни, институционални и осведомителни ограничения. Много от тях не са изпълнени, макар поръчките и обещанията на обособени парламентарни групи, по тази причина тази година от фонда упорстват още по-категорично за незабавни ограничения против насилието над дами в подтекста на Covid-19 и основаване на спешни и консултативни центрове във всяка област на България.



При случай на домашно принуждение жертвата не би трябвало да мълчи, а незабавно да се свърже с полицията или да потърси помощ на горещата безвъзмездна телефонна линия за хора потърпевши от принуждение – 0 800 1 86 76 или в полицията на тел. 112.



 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР