Снимки Булфото, МедианаИзборите наближават и социологичните проучвания за резултатите от тях стават

...
Снимки Булфото, МедианаИзборите наближават и социологичните проучвания за резултатите от тях стават
Коментари Харесай

Агенция Медиана: 21% искат Борисов да остане на власт, а 51% - управление без ГЕРБ

Снимки Булфото, " Медиана "

Изборите наближават и социологичните проучвания за резултатите от тях стават все по-любопитни.  Неудовлетвореността от ръководството предизвика мощното предпочитание за смяна във властта. За продължение на ръководството на ГЕРБ (под една или друга форма) са 21 % от гласоподавателите. За ново ръководство, без присъединяване на ГЕРБ са 51 %. Това е един от главните заключения от социологическо представително за страната проучване на организация " Медиана ", проведено в интервала 22-26 февруари 2021 година с 943 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление. 

Според разбора на социолозите „ гласовете за смяна “, обаче са мощно разпръснати (неконсолидирани), до момента в който последователите за опазване на статуквото са компактно обединени към ГЕРБ и мощно стимулирани да гласоподават.



Засега главната опозиционна групировка (БСП) не може да се възползва от повишения негативизъм към ръководството. Притегателен център за огромна част от „ гласовете за смяна “ се явява групировката на Слави Трифонов, която стартира своята „ смяна “ вън от съществуващия политически набор, показват от Медиана.



Към момента (месец преди изборите) ГЕРБ усилва дистанцията с главния си политически конкурент и води с 3.3 % пред Българска социалистическа партия. Засега единствено четири партии могат да бъдат сигурни, че ще преминат 4-процентната преграда за влизане в Народното събрание – ГЕРБ, Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и Движение за права и свободи. Още четири обединения се намират покрай бариерата и имат действителни шансове да влязат в идващото Народно заседание – Демократична България; „ Изправи се! Мутри вън! “; Вътрешна македонска революционна организация и обединението НФСБ/Воля. Така че, идващият Парламент може да бъде както четирипартиен, по този начин и формиран от осем партии. Това значително ще зависи от изборната интензивност, показват социолозите.

Засега заявената подготвеност за присъединяване в изборите наподобява извънредно висока – 61 % декларират, че твърдо ще гласоподават, а 22 % се двоумят. Това, обаче, са настройки без да се регистрира въздействието и развиването на корона-кризата. Каква част от тези гласоподаватели ще се явят действително пред урните е невероятно да се предскаже. Същевременно голяма част (приблизително 513 хиляди!) от същите тези „ твърди гласоподаватели “ декларират, че към момента не са създали дефинитивно своя избор. Люшването на тези гласоподаватели в една или друга посока може да изстреля всяка партия към върха или да потопи очакванията на останалите, написа

Наблюдава се ясна възрастова диференциация в политическите настройки на гласоподавателите. Ако на изборите гласоподаваха младежите до 35 година то безапелационен победител би бил Слави Трифонов. При междинната възраст (36-55 г.) ГЕРБ изрично доминира; При възрастните над 55 година Българска социалистическа партия бие ГЕРБ в съответствие 2:1. Остава открит въпросът кои гласоподаватели ще се явят пред урните. Тук въздействие ще има и развиването на корона-кризата, проучват от Медиана.

Слуховете, че има засилен негативизъм във връзка с имунизацията против корона-вируса са пресилени. Наистина проучванията демонстрират, че 40 % от пълнолетните не желаят да се имунизират, само че би трябвало да се има поради, че към 23 % от тях ( към 1,3 млн. човека) са сигурни или имат съществени съмнения, че към този момент са имали контакт с корона-вируса. В този смисъл, мнозина от тях разчитат на естествения имунитет. Същевременно антиваксърските настройки се концентрират извънредно в по-ниско образованите групи и евентуално почиват на елементарно преодолими заблуди и екзотични клюки.

Отварянето на заведенията за хранене и заведенията се приема като цяло положително от болшинството от пълнолетните. Естествено, най-въодушевени са младите, за които заведенията са естествено средоточие на техния обществен живот, до момента в който възрастните са мощно скептични в това отношение. Развитието на корона-кризата обаче, ще покаже дали това ще бъде приписано като позитив за ръководството или ще бъде регистрирано като тежък негатив.

Характеристики на проучването:

1. Обем на изследваните лица 943 индивида 18 + година

2. Метод Пряко стандартизирано изявление

3. Извадка Двустепенна гнездова извадка

4. Представителност Представително за страната

5. Период на осъществяване Проведено на терен – 22-26 февруари 2021 година

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР