Снимката на гола жена в неприлична поза изскочи на екрана

...
Снимката на гола жена в неприлична поза изскочи на екрана
Коментари Харесай

Гола снимка лъсна в хромбука на петокласник, защитени ли са ...

Снимката на гола жена в неприлична поза изскочи на екрана на учебния хромбук на петокласник от ОУ „ Алеко Константинов “. Момчето е от паралелка, в която от тази година се ползват технологиите.

Случката провокира остра реакция на фамилията. След като то споделило фрагмента във Вайбър групата на класа, и други родители слагат въпроса по какъв начин се подсигурява сигурността при потреблението на цифровите технологии за просветителни цели. Най-бурно реагират тези, които са срещу въвеждането на модела 1:1. При него всеки възпитаник работи с личен хромбук, във виртуални класни стаи се споделя наличие от учителя, има опция за работа в група по планове и чат сред децата в нея, до момента в който го приготвят вкъщи. Ангажимент на учебното заведение е да управлява до какво наличие ще имат достъп учениците. Организационни проблеми са довели до неналичието на отбрана на устройството, обясниха от учебното заведение. Веднага след неприятната преживелица те са прибрани, до момента в който не се обезпечи въпросната отбрана. Учителката, която трябвало да провежда ограничението на външния достъп до устройствата в ОУ " Алеко Константинов ", умряла ненадейно дни преди началото на образователната година. След абсурда с гола фотография в хромбука на петокласник родителите настръхнаха против метода, по който е въведен новаторският способ за образование.



ПРЕДИСТОРИЯТА

Всичко стартира през лятото, когато образователното заведение получава устройства по програмата „ Равен късмет за достъп до обучение в условия на рецесии “ от МОН. Предната година към този момент е пробвало сполучливо въвеждането на технологиите в една паралелка петокласници. Затова решението е да продължи с още един клас от тазгодишните.

Намерението е огласено на родителска среща на 7 септември. Стигна се до неразбирателство и дезинформация сред родителите, които смятаха, че децата им ще стоят пред екраните по 6 часа, споделя шефът Красимир Ангелов. И изяснява, че в действителност в 5В клас не се ползва моделът 1:1, а хибридно образование - класическите способи плюс работа с устройства, с цел да се извлече най-полезното и от двата метода, а и да се гради една от седемте основни компетентности - цифровата просветеност. „ Проучихме детайлно системата 1:1. Нашето схващане е, че децата са дребни и

отчасти и поетапно би трябвало да се вкарват технологиите.

Основният ни принцип е да опазим децата и да не ги натоварваме. Затова не вкарваме безусловно 1:1, а работа с устройства като помощно средство “, споделя Ангелов. Училището има опит, защото бе измежду първите в Пловдив, които още преди години започнаха въвеждане на облачните технологии.

За да се подсигурява, че те ще се ползват по най-хубавия метод от дипломиран възпитател, за класен началник на 5В е определена преподавателка по осведомителни технологии.

Учителката обаче се разболява и губи живота си

дни преди началото на образователната година. Налага се да се търси незабавно нов преподавател. Това е преподавателка по математика и информатика, която се връща от майчинство. Още с влизането ѝ в учебно заведение тя стартира натоварен курс за в допълнение образование за работа с хромбуците.

Когато устройствата са получени от МОН, е спазен целият предложен оттова протокол за работа с тях, споделя Красимир Ангелов. Създадени са сметки на децата, през които да се употребяват хромбуците.

Но изникват още непредвидени условия - шефът влиза в болница два дни пред 15 септември. Когато се връща, новата класна също е в болничен заради заболяване на детето ѝ, само че все пак продължава образованието си.

Следва нова родителска среща на 21 септември, само че напрежението към този момент е стигнало точка на шупване.

Отново обяснихме, че не става въпрос за въвеждане на 1:1

Даваме опция на родители, които са срещу потреблението на устройства, да реалокират децата в друга паралелка. Могат и да останат, само че техните деца да не употребяват хромбук. Неколцина фактически отказали да вземат устройства.



РЕАКЦИЯТА

На 11 октомври 7 родители от 5В клас са подали пред шефа документално несъгласие: „ Считаме, че ние като родители най-малкото е следвало

да бъдем известени авансово

от учебното управление, че има желание да вкарва модел на образование, друг от този, по който децата ни са учили до този миг и поради който сме избрали ОУ „ Алеко Константинов “, написа в него. Ръководството е упрекнато, че не е положило дължимата грижа да изследва задълбочено преимуществата и минусите на новата система. Родителите настояват, че не са получили ясни отговори на заложените от тях въпроси.

Те се базират на член 71 от Наредба 9 за институциите в системата на предучилищното и учебното обучение, съгласно който родителите би трябвало наложително, авансово и категорично да заявяват документално единодушие, в случай че се вкарват новаторски детайли, има нова организация или нови способи на преподаване.

„ Някои от родителите на учениците от 5В клас не сме съгласни да бъде въведен моделът 1:1 - декларират те. - Причините за това са доста, само че в резюме и като съществени може да посочим, че сме

срещу опита децата ни да бъдат „ цифровизирани “

от ранна детска възраст и да бъдат превърнати в „ екранни деца “. “ Изтъкват и изводите от изследвания, съгласно които има необратими последици от виртуалното образование върху интелектуалното и психическото развиване на децата. Според недоволните работата по планове ще натовари в допълнение учениците.

Седмината родители акцентират, че чакат напъните на учебното заведение да се насочат към: „ насърчаване на мисловната активност, речевите умения, креативен качества, креативност и въображение, да се стимулират децата да четат повече книги, да проучват, да образуват лично мнение. Настояват „ да бъде възобновен естественият учебен развой, да не се ползва моделът 1:1 в 5В клас, за бъде прекратено използването на електронни устройства от вида хромбук в часовете, те да се върнат на класния началник ".

МЕРКИТЕ



Хромбуците са събрани след случката с голата фотография. Наехме външен съветник, който да направи настройки, ограничаващи достъпа до наличие, в това число и на устройствата на шестокласниците, споделя Красимир Ангелов.

Занапред учениците ще могат да влизат единствено през основания от учебното заведение профил и ще употребяват единствено Google класрум, Google мийт, Google формуляр, е-поща и електронните учебници. Няма да имат достъп до уеб сайтове, Ютуб и друго наличие в интернет.

Междувременно обследването на историята на хробмука, на който се е появила голата фотография, посочило, че от устройството е влизано в уеб сайтове за занимания и облаги и са гледани видеа с непристойно наличие в Тик Ток. След абсурда родители на други деца споделили пред управлението, че още преди случката със фотографията ученикът е търсел такова наличие през мобилния си телефон и го е показвал на връстници.

„ Не можем да упрекнем детето, само че когато родителят не упражнява своя надзор, единствено ние не можем да ограничим всички рискове. Дадохме доверие, което за някои очевидно е било в задатък - обобщава Ангелов. - Експерименти с децата не сме правили и няма да вършим. След всички думи, които чухме, не преставам да считам, че този клас е в по-добра позиция спрямо другите паралелки петокласници. Искат „ да се приключи опитът “. Няма опит. Има техника, която искахме да употребяваме по умния метод. Можем да я насочим към другия клас, само че по този начин ще ощетим децата “.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР