Снимка: Володимир Зеленський/FacebookУкраинските сили пробиха руската отбрана в южната част

...
Снимка: Володимир Зеленський/FacebookУкраинските сили пробиха руската отбрана в южната част
Коментари Харесай

Украинските сили направиха най-големия си пробив в южната част на страната от началото на войната

Снимка: Володимир Зеленський/Facebook
Украинските сили пробиха съветската защита в южната част на страната, като в същото време разшириха бързото си нахлуване на изток, завземайки още територии в анексираните от Русия региони и застрашавайки снабдителните линии на нейните войски, съобщи „ Ройтерс “.

В понеделник украинските сили направиха най-големия си пробив в южната част на страната от началото на войната, като си върнаха няколко села по стратегическата река Днепър, оповестиха украински публични лица и съветски водач, назначен в региона.

Украинските сили в южната част на страната са унищожили 31 съветски танка и една установка за залпов огън, заяви южното оперативно командване на армията, без да дава детайлности за мястото на боевете.

Пробивът в южната част на страната отразява неотдавнашния прогрес на Украйна на изток, макар че Русия се опита да увеличи залозите, като анексира земя, разпореди готовност и заплаши с нуклеарен ответен удар.

Украйна означи забележителен прогрес в два от четирите окупирани от Русия райони, които Москва анексира предходната седмица след така наречен референдуми – гласувания, които бяха наказани от Киев и западните държавни управления като противозаконни и насилствени.

В знак на това, че Украйна набира скорост на източния фронт, „ Ройтерс “ отбелязва, че нейни публицисти са видели колони от украински военни транспортни средства, които се насочили към подсилване на железопътния възел Лиман, отвоюван през уикенда, и пункт за нахлуване към района Донбас.

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че украинската войска е превзела назад градове в редица области, без да дава детайлности.

„ В няколко района са освободени нови обитаеми места. Тежки боеве се водят в няколко бранша на фронта “, сподели Зеленски във видеообръщение.

Сергей Хайдай, губернатор на Луганск – един от двата района, които съставляват Донбас – съобщи, че съветските сили са завладяли психиатрична болница в градчето Сватово – цел по пътя към завладяването на огромните градове Лисичанск и Сивиеродонецк.

„ В постройката има много необятна мрежа от подземни пространства и те са заели отбранителни позиции “, сподели той пред украинската телевизия.

В южната част на страната украинските войски си върнаха град Дудчани по западния бряг на река Днепър, която разделя страната, съобщи пред съветската държавна телевизия Владимир Салдо, назначен от Русия водач в окупираните елементи на Херсонска област в Украйна.

„ Има селища, които са окупирани от украинските сили “, сподели Салдо.

Дудчани се намира на към 30 км южно от мястото, където се намираше фронтът преди пробива в понеделник, което демонстрира най-бързото придвижване на войната в южната част на страната. От първите седмици на нашествието съветските сили там се бяха окопали в мощно укрепени позиции по продължение на най-вече статична фронтова линия.

Макар че Украйна към момента не е дала цялостен доклад за развиването на събитията, военни и районни представители оповестиха някои детайлности.

Войници от 128-ма планинска щурмова бригада на Украйна издигнаха синьо-жълтия народен байрак в Миролюбивка, село сред някогашния фронт и Днепър, съгласно видеоклип, оповестен от Министерството на защитата.

Сергей Глан, член на Херсонския регионален съвет, изброи още четири села, които са били отвоювани или в които са били снимани украински войски.

„ Това значи, че нашите въоръжени сили се придвижват мощно по крайбрежията на Днепър по-близо до Берислав “, сподели той.

Руски ракети удариха североизточния град Харков, убивайки една жена, заяви губернаторът му, а Генералният щаб на Украйна съобщи, че съветски подкрепления идват от Сибир и Сирия.

Настъплението в южната част на страната е ориентирано към линиите за доставяне на до 25 000 съветски бойци на западния бряг на Днепър. Украйна към този момент е разрушила главните мостове на реката, което принуждава съветските сили да употребяват спонтанни преходи.

Едно доста нахлуване по реката може да ги откъсне изцяло.

„ Фактът, че сме пробили фронта, значи, че съветската войска към този момент е изгубила способността си да нападна, а през днешния ден или на следващия ден може да загуби и способността си да се пази “, съобщи Олег Жданов, боен анализатор, основан в Киев.

Изглежда, че Украйна е на път да реализира няколко от задачите си на бойното поле, което ѝ дава „ доста по-добра отбранителна позиция, с цел да издържи това, което евентуално ще бъде затихване на горещите боеве през зимата “, съобщи в понеделник Селесте Валандер, върховен чиновник на Пентагона.

Само няколко часа след концерта на Червения площад в Москва в петък, на който съветският президент Владимир Путин разгласи провинциите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие за вечно съветска територия, Украйна си върна Лиман – основния съветски бастион в северната част на Донецка област.

Отслабващата орис на Русия докара до смяна в настроенията в държавните медии, където водещите на токшоута признават неуспехите и търсят изкупителни жертви.

„ За избран интервал от време нещата няма да са лесни за нас. Не би трябвало да чакаме положителни вести тъкмо в този момент “, сподели Владимир Соловьов, най-известният водещ по държавната телевизия.

Командирът на Западния боен окръг на Русия, който граничи с Украйна, е изгубил работата си, оповестиха съветските медии – това е последният върховен чиновник, уволнен след провалите.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР