снимка: StarlinkЦелта на проекта Starlink е да осигури високоскоростен широколентов

снимка: StarlinkЦелта на проекта Starlink е да осигури високоскоростен широколентов ...

Космическият интернет на Илон Мъск ще заработи още от септемвриснимка: Starlink

Целта на проекта Starlink е да осигури високоскоростен широколентов достъп до интернет на жителите на райони на планетата, където той е ненадежден, скъп или липсва изобщо.

Сателитната мрежа Starlink, която е собственост на SpaceX, е готова да осигури глобално интернет покритие през септември тази година.

От компанията на Илон Мъск обаче уточняват, че за това ще е необходимо и одобрението на регулаторите в отделните държави, допълва profit.bg.

Президентът на SpaceX Гуин Шотуел коментира пред Ройтерс, че компанията вече има около 1800 работещи сателита и когато всички те достигнат своята оптимална орбита, ще могат да осигуряват интернет достъп навсякъде по света.

Starlink планира да пусне в орбита общо 12 000 сателита, чиято обща стойност ще е около 10 милиарда долара. В момента компанията предлага бета версия на своите услуги в 11 държави по света.

 

През май основателят на SpaceX Илон Мъск заяви, че мрежата от сателити вече е получила над половин милион предварителни поръчки за доставка на интернет услуги. Той беше категоричен, че не очаква да има технически проблеми при посрещането на търсенето.

В САЩ Федералната комисия по комуникациите одобри плановете на Starlink да изстреля сателити на ниска орбита около Земята. Тяхната цел е да осигурят широколентов интернет достъп в регионите, които за момента не разполагат с такъв. 

Starlink не е единствената компания, която работи в тази посока. Amazon разработва собствената си сателитна мрежа Kuiper, подобни проекти имат британската OneWeb и американската Raytheon, която работи по своята сателитна мрежа Blue Canyon Technologies.

Съобщете ни, ако видитегрешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg