Снимка смолянбг.вестиЛекари от Кардиологично отделение към МБАЛ Д-р Братан Шукеров“

...
Снимка смолянбг.вестиЛекари от Кардиологично отделение към МБАЛ Д-р Братан Шукеров“
Коментари Харесай

98-годишната Босилка живее втори живот, сложиха й стент в смолянската болница

Снимка смолянбг.вести

Лекари от Кардиологично поделение към МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров “ избавиха живота на 98-годишна пациентка. Жената е призната при започване на предходната седмица в сериозно положение, с типични нестихващи болки в гърдите и доста тежък зной. Причината се оказва остро задръстване на сърдечните съдове. Медиците и околните вземат решение за осъществяване на операция в бранша по Инвазивна кардиология. След слагане на стенд пациентката е избавена. Състоянието на дамата бързо се стабилизира и към този момент изписана, написа смолянбг.вести.

„ Трябваше стремително да се вземе решение. Бяхме изправени пред алтернативата – да се търси закостенял вид, или да преминем към много по-рисковата инвазивна оценка и процедура. Но положението й се утежняваше с минути. За благополучие бабата имаше доста интелигентни и ангажирани близки. Съвместно взехме решение и поехме риска да създадем това проучване. Оказа се задръстване на основната артерия над 90%, със задръстване и на другата артерия. Това положение неведнъж е несъвместимо с живота “, сподели доктор Николай Илиев, направил операцията на пациентката.

„ За шест месеца през Инвазивната кардиология в МБАЛ " Д-р Братан Шукеров " са минали 750 индивида. Всички пациенти са с нестабилна стенокардия и инфаркти. Особено в зимните месеци, когато е студено, инфарктите са се нараснали, за месец минават по 15-20. Пада и възрастовата граница на пациентите, като се усилва заболеваемостта при младежите “, заяви началникът на Кардиологично поделение доктор Нина Шехова.

В бранша по инвазивна кардиология работят два екипа – на доктор Николай Илиев и на доктор Окай Алиман. Специалистите са напълно на щат в смолянската болница. Д-р Илиев е работил в " Сити Клиник ", " Токуда ", " Св. Екатерина " и Военна болница. Д-р Алиман е работил в " Св. Каридат ", като в това време е доцент-преподавател в Медицинския университет в Пловдив.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР