Снимка с огромни дупки в повърхността на арктическия лед хвърли

...
Снимка с огромни дупки в повърхността на арктическия лед хвърли
Коментари Харесай

Дупки в арктическия лед хвърлиха в шаш учените

Снимка с големи дупки в повърхността на арктическия лед хвърли учените в неразбиране. Тя е направена в морето Бофорт покрай Северния ледовит океан от НАСА, оповестява Си Ен Ен.

Всяка година по време на интервенция „ Леден мост “ проучвателен самолети прелитат над двата полюса и улавят елементи и изумителни фрагменти от най-отдалечените и минимум посещавани места на планетата.

В средата на фотографията се виждат три точки – дупките в леда. От ляво има вълнообразни контури, а отдясно –вертикална линия. Според НАСА, подобен вид линии се получава, когато ледниците се сблъскат и образуват нащърбен борд на мястото на удара.

Но в действителност дупките са това, което приковава интереса на НАСА. „ Със сигурност става дума за област с тъничък лед “, изяснява ученият от интервенцията Нейтън Курц. „ Не съм сигурен каква динамичност би могла да докара до тези полукръгли контури, обграждащи дупките. Никога не съм виждал сходно нещо “, добавя той.

Има няколко работни теории: дупките биха могли да бъдат резултат от топли течения, минаващи под повърхността на леда или да са направени от някой морски бозайник като гренландския тюлен, с цел да може да диша под леда.



Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР