Снимка: Росица ЧаневаНай-възрастният участник в спасяването на кръста на Богоявление

...
Снимка: Росица ЧаневаНай-възрастният участник в спасяването на кръста на Богоявление
Коментари Харесай

92-годишен бивш летец хвана кръста в Синеморец

Снимка: Росица Чанева

Най-възрастният участник в спасяването на кръста на Богоявление Янко Янков първи хвана светия знак в ледените води край Синеморец. Ритуалът се организира по остарял жанр на 19 януари на плажа в местността Бутамята пред погледите на над 100 фенове – локални поданици и посетители, пристигнали от други краища на страната, написа “Монитор ”. В морето се хвърлиха шестима мъже, измежду които и 92-годишният полковник от запаса и авиатор навигатор Янко Янков, който за първи път стигна най-бързо до кръста и излезе с него.

Преди това отец Йордан от Ахтопол направи водосвет и благослови спасителите. Местните поданици бяха приготвили и обичайна пита с мед, от която пробваха множеството от хората, пристигнали на тържеството. Всичко мина при хубаво слънчево, само че студено време поради излезлия северен вятър. Вълни край Бутамята обаче нямаше. Снимка: Росица Чанева „ Не съм удовлетворен, тъй като отецът не хвърли кръста мощно във вътрешността в морето, а прекомерно покрай брега и аз може би по тази причина го хванах първи, показа след ритуала за „ Монитор “ Янко Янков. – Времето беше идеално, можеше де плуваме повече, да се състезаваме за тази чест, а в този момент стана като че ли доста елементарно.

Първото, което направих по-късно, беше да изпия чаша бренди и да запаля цигара. Не съм пушил от три месеца, готвих се за това събитие доста интензивно, изядох стотици лукчета, с които заместих цигарите. Продължавам и следващата година, никой не може да ме спре, до момента в който съм здрав. “ Снимка: Росица Чанева Именно чичо Янко, както го назовават локалните, беше в основата на възобновяване на ритуала за Богоявление в Синеморец пред 2015 година след 67-годишно спиране. Оттогава той не пропуща да взе участие в него и само спасяването не се организира преди 2 години поради доста неприятно време, мощен мраз и огромни талази.

Най-старият синеморски риболовец се пуска в ледените води без особено облекло единствено поставя плувна шапка, само че преди този момент се маже с някаква специфична примес, в която главното вещество е свинска мехлем. До тази есен в подготовката му помагаше неговият дребен наследник лекар Румен Янков, само че той умря преди месец и стоманеният дъртак остана самичък. Въпреки това не се отхвърли от традицията, превъзмогна тъгата си и съумя да съблюдава традицията. За Богоявление 2019 година Янко Янков, който е и ръководител на Организационния комитет по осъществяване на ритуала в Синеморец, беше изпратил предложения на президента на България, на премиера, ръководителя на Народното събрание, партиарха Неофит и даже на папа Франциск. Сред гостите нямаше техни представители, само че увеличаващия се с годините брой на феновете край Бутамята сподели, че делото на спасителите на кръста в този край печели от ден на ден фенове.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР