Снимка ПрезидентствотоВъв водния сектор трябва да има ефикасност и ефективност.

...
Снимка ПрезидентствотоВъв водния сектор трябва да има ефикасност и ефективност.
Коментари Харесай

Румен Радев призова за бързо решаване на водната криза в Перник и за прозрачност и ефективност в управлението на средствата във водния сектор

Снимка Президентството

Във водния бранш би трябвало да има резултатност и успеваемост. Всички институции по този начин би трябвало да обединят напъните си, че всеки лев да води до качество, да няма течове, да има задоволително водоизточници, да има явен и  прозрачен развой. Това съобщи държавният глава Румен Радев за тежката обстановка във водния бранш и провокациите пред ефикасното му ръководство на среща на „ Дондуков “ 2, на която бяха поканени отрасловите министри на околната среда и водите, стопанската система, районното развиване и благоустройството и на опазването на здравето, написа вести.бг.

Има рецесия във водния бранш, акцентира президентът и уточни, че казусът е освен в Перник – и други градове у нас са на воден режим, а цели села са без вода, наранени са хиляди български жители от цялата страна. „ Това е народен проблем. Пред хората би трябвало искрено и почтено да се споделя какво се случва, за какво се е случило, какво следва да става оттук-нататък “, прикани президентът. Според него е нужен обединен метод и ясна институционална отговорност за целия воден бранш в страната.

Президентът настоя и за бистрота и успеваемост при изразходването на средствата за водния бранш, както и да има изясненост при какви условия ще се притеглят подизпълнители за поправки на язовири. Държавният глава уточни, че обществото би трябвало да е осведомено за това, по какъв начин се изразходват отделените 500 милиона лв. от държавния бюджет, с които беше повишен капиталът на Държавната консолидационна компания за ремонт на незабавните 418 язовира. „ Това са уреди с висока степен на заплаха, по тази причина би трябвало да има цялостна изясненост и бистрота “, акцентира президентът Румен Радев.

„ Достъпът до чиста питейна вода е главно право на българските жители. Водата е стратегически народен запас, влияещ директно на здравето и качеството на живот, както и върху стопанската система и демографията на засегнатите области “, означи още Румен Радев. Президентът прикани за действителен надзор на качеството на водата и за ограничения във всички наранени региони, където има разгласен воден режим. „ Има градове, в Шумен да вземем за пример, където цената е една от най-високите, а качеството е едно от най-ниските “, добави президентът.

На срещата президентът сложи въпросите какви незабавни ограничения са подхванати за решение на рецесията в Перник и на други места и по кое време ще  бъде възобновен естественият режим на водоснабдяване, както и дали има здравословни опасности за хората и какви ограничения се взимат там.

Според министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова вследствие на засушаването в страната има нарушено обикновено водоснабдяване на 127 хиляди поданици в пет града и 119 села на територията на 11 области. Тя посочи, че наличният размер в бент. " Студена " вследствие на продължителното засушаване е намалял повече от нормалното и от 18 номеври има режим на водоподаване към Перник. Търсим дълготрайни решения за Перник като спомагателни водоизточници, които да бъдат ангажирани във водосбора на бент. " Студена ", имаме експертни оферти, привлекли сме външни специалисти, уточни Аврамова. Тя означи като неточност това, че не са въведени по-рано водният режим в Перник и прекъсването на водоподаването за промишлени цели.

Според министъра на околната среда и водите Нено Димов водата за питейни потребности следва да се употребява в минимална степен за разнообразни цели. По отношение на водната рецесия в Перник Димов напомни, че при инспекция е открито, че част от водите за бент. " Студена " се отклоняват към Радомир, което е разрешено единствено при съществуване на спешна обстановка.

Министърът на стопанската система Емил Караниколов съобщи, че все още има 418 язовира, които се нуждаят от ремонт, от тях 182 към този момент са предоставени за осъществяване. Министърът изясни, че държавната компания " Монтажи " има цялостния потенциал и техника да извърши ремонтите, само че за някои съответни задания ще се наложи избирането на подизпълнител. Обществото ще бъде осведомено с възлагането на тези действия, уточни министърът.

Зам.-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова означи, че районните здравни структури са в цялостна подготвеност и наблюдават обстановката  за да не се стига до затваряне на лечебни заведения и публични заведения.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР