снимка ПрезидентствоБългарите ще пристъпят към масово ваксинира, когато имат избор

...
снимка ПрезидентствоБългарите ще пристъпят към масово ваксинира, когато имат избор
Коментари Харесай

Радев на среща със Стела Кириакиду: Българите ще се ваксинират масово, когато имат избор и са убедени

снимка Президентство

Българите ще пристъпят към всеобщо имунизира, когато имат избор на разнообразни ваксини и когато са уверени, че имунизацията е безвредна. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с европейския комисар по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакиду, оповестиха от прессекретариата ма президента, съобщи

 
Посещението у нас на еврокомисаря е в границите на поредност визити в страните от Европейския съюз за разяснение на тактиката на съюза за имунизациите. Стела Кириакиду акцентира, че разгръщането на национални акции за ваксиниране против COVID-19 ще подкрепи този развой да обхване повече жители на Европейски Съюз. " Необходимо е всички европейци да имат еднакъв достъп до ваксини, съобщи еврокомисарят ".
 
По думите на президента ниският дял на имунизирани българи се дължи на неналичието на доставени у нас ваксини от всички типове производители още при започване на капанията по имунизация.

Румен Радев уточни, че приоритет на служебното държавно управление е да сътвори добра организация, тъй че всички искащи българи, изключително измежду уязвимите групи и хората над 60-годишна възраст, да имат опция да се имунизират. Фокус е подложен върху ролята на личните лекари, като локалните управляващи също поставят старания да обезпечат по-лесен достъп до ваксини.
 
Като проблем за България президентът уточни високия % на смъртност у нас на фона на намаляващия брой инфектирани от ковид. „ Кризата, подбудена от COVID-19, открои съществуващите дефицити в здравната система у нас и нуждата от ефикасни промени “, съобщи Румен Радев.

Той уточни, че поради ограничаващите противоепидемични ограничения е бил усложнен достъпът до планови интервенции и профилактика на остри социалнозначими болести. България е преди всичко в Европа по сърдечно-съдови и онкологични болести, което е резултат от неглижиране на предварителната защита.
 
По думите на президента, от огромно значение е и хората да имат достъп до съответна здравна помощ в „ златния “ час след случай. „ Хиляди българи губят живота си, тъй като не може да им бъде оказана помощ в първия час, откакто претърпят акцидент и изключително след инфаркт или инсулт “, уточни Румен Радев и добави, че казусът е още по-сериозен в труднодостъпни обитаеми места.

Затова служебното държавно управление работи в Плана за възобновяване и резистентност, който България ще показа на Европейска комисия, да бъде включен и план за основаване на система за незабавна здравна помощ по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service - HEMS).
 
На срещата президентът прикани и за облекчение на административните процедури, които се постановат, когато една страна подарява ваксини на друга. „ Солидарността е в сърцевината на европейското семейство.

Затова е належащо улеснение на реда за пренасочване на ваксини към страни, които имат потребност “, заяви Румен Радев и уточни, че България желае да подари препарати за ваксиниране на Република Северна Македония.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР