Снимка: Пресцентър ПрокуратураПрокуратурата, вместо да се занимава с разследвания с

...
Снимка: Пресцентър ПрокуратураПрокуратурата, вместо да се занимава с разследвания с
Коментари Харесай

Александър Кашъмов: Прокуратурата стана медия като сайтовете. Репортери без граници да я включи в класацията за Свобода на словото

Снимка: Пресцентър Прокуратура

Прокуратурата, вместо да се занимава с следствия за да бъдат подплатени едни качествени обвинителни актове, се е трансформирала в самобитна медия, която по неприемлив метод разгласява данни, представляващи сензитивна информация, загадка и които са предпазени от Конституцията и законите.

По повод днешното разглеждане в Народното събрание на отчета на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства адвокат Александър Кашъмов от Програма " Достъп до информация " разяснява по БНР тревожни трендове с подслушването, издевателството на гражданските организации от страна на властта и " медийното правораздаване " на прокуратурата.

След разширението на достъпа на Министерство на вътрешните работи до трафични данни поради ковид в този момент се вършат два сериозни законодателни опити от страна на Вътрешна македонска революционна организация за ограничение на свободата на словото заради така наречен дезинформация. Прави се опит за путинизация на българското общество посредством задължаване на гражданските организации да вършат някакви там доклади и отчети. Всичко това би трябвало да се гледа дружно.

По въпроса за специфичните разследващи средства (СРС) - има напълно

ясни и притеснителни трендове за увеличение на общия брой на хората, по отношение на които има позволени СРС.

Което съгласно бюрото не било действителен проблем.

Според числата в самия отчет скача броят на лицата от 2748 - 2017-а, през 3046 (за 2018 година - бел. ред.) и 3310 за 2019 година Това значи, че сред 2017-а и тази година скокът е с 20%. Ако някой счита, че това е наклонност, която не следва да се проучва, ми се коства, че това е неточност. Паралелно с това понижава броят на отводите. През 2017 година този брой е бил повече от два пъти по-голям от настоящия - 1315, а в този момент имаме единствено 643 отхвърли.

Какво демонстрира това? Според отчета на бюрото това показвало, че институциите били станали по-грижливи и деликатни. Основно разрешенията - 60%, се дават от профилирания съд и там евентуално контролът е занижен. Проблем е един-единствен съд да дава толкоз огромен % позволения. Когато Софийският градски съд даваше този главен %, най-после се стигна до неоправдателна присъда на ръководителя му.

Аз виждам мощно занижаване на дебата.

Вече не се дебатира и то тъкмо по такива значими тематики, свързани със отбрана на главните права.

Фактът, че някой може да си разреши да предложи в Народното събрание (това не се е случвало от 30 години по време на този преход - някой може да предложи всеки жител, който написа във " Facebook " да се записва ), тъй като трябвало да се бори страната, видите ли, с подправените вести, т.е. с рецензиите по отношение на ръководството - това към този момент задоволително ни демонстрира защо равнище на спор и за каква просвета в европейския смисъл на думата в Народното събрание приказваме.

И Националното бюро би трябвало да се заеме с активността си. Тази година е работено единствено по 36 преписки за вероятно непозволено използване на СРС. Никой не е чувал и по какъв начин работи отрасловата парламентана комисия.

Прокуратурата, вместо да се занимава с следствия за да бъдат подплатени едни качествени обвинителни актове, се е трансформирала в самобитна медия, която по неприемлив метод разгласява данни, представляващи сензитивна информация, загадка и които са предпазени от Конституцията и законите. Аз просто се чудя, дали не би трябвало идващия път в класациите на " Репортери без граници " да се включи и прокуратурата като една самобитна медия, редом на радиата, малките екрани, уеб страниците и вестниците.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР