Снимка: Прессекретариат на държавния главаЧовечеството е изправено пред въпроса как

...
Снимка: Прессекретариат на държавния главаЧовечеството е изправено пред въпроса как
Коментари Харесай

Румен Радев: Зелената сделка на ЕС ще очертае ново разделение между държавите

Снимка: Прессекретариат на президента

Човечеството е изправено пред въпроса по какъв начин да противодейства на измененията в климата и ние би трябвало да отговорим къде е мястото и по какъв начин взе участие България в този развой. Това съобщи държавният глава Румен Радев на полемика със студенти, отдадена на методите за запазване на природата и битката с климатичните промени, написа Novini.bg.

В срещата участваха студенти, докторанти и преподаватели от Лесотехническия университет, Химикотехнологичния и металургичен университет и Стопанския факултет на Техническия университет – София.



По думите на президента, така наречен Зелена договорка на Европейския съюз, която си слага амбициозната цел за реализиране на климатично неутрална стопанска система, от ден на ден ще дефинира бъдещето на Европа. Не е въпросът единствено да развием такава стопанска система, само че и по какъв начин ще се промени методът на мислене на хората, на произвеждане на сила и нейното изразходване, по какъв начин ще оползотворяваме всички запаси към нас, посочи Румен Радев.

Държавният глава акцентира, че всичко това откроява основната роля на образованието за схващане на процесите, които ще образуват публичните връзки в бъдеще и ролята на човечеството в запазване и рационално потребление на международните запаси.

„ От вас се чака да задавате темпото и посоката на тези промени. От вас зависи и дали България ще има  висока национална упоритост да се развива като страна с екологичен фокус, да развива устойчиви екосистеми “, съобщи президентът.

По думите на президента огромният въпрос за страната ни е какво ще стане с конкурентоспособността на българската стопанска система в процеса на  промяна към екологично неутрални производства. „ Ние трябва да развиваме технологии и производства, които да ни разрешат да се включим в стопанската система на бъдещето и ето този баланс – екологично чисти производства, при опазване на конкурентоспособност, която все още се базира на обичайни производства – тук би трябвало да търсим дружно решението “, посочи Румен Радев.

Държавният глава уточни, че не би трябвало да се позволява България да се трансформира единствено в потребител на нови технологии. Според Румен Радев Зелената сделка на ЕС ще очертае ново разделение между държавите - едни ще усвояват финансови програми, с цел да създават модерни екологични технологии, а на други ще се дава финансиране само, за да извършат своята трансформация към неутрална стопанска система.

„ Ако ние не се намесим в процеса и нямаме упоритостта да развиваме взаимно с наши партньори тези технологии, ние ще се затвърдим като периферна държава в Европейски Съюз “, беше безапелационен президентът. 

Румен Радев отново призова качественото обучение да се признае и утвърждава като стратегически народен приоритет, в това число и със съответното финансиране, с цел да може и във висшето обучение и в междинните учебни заведения студентите и учениците да получават и познания, и умения, с които да вземат участие пълноценно в построяването стопанска система с висока добавена стойност у нас.

Дискусията със студенти под надпис „ Решенията на научните среди за запазване на нашия свят “ се организира в аулата на Лесотехническия университет в София.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР