Снимка president.bgРадев изрази несъгласие с договора със Северна Македония, подписан

...
Снимка president.bgРадев изрази несъгласие с договора със Северна Македония, подписан
Коментари Харесай

Радев иска нов договор с Македония, различен от този, който Борисов подписа със Заев през 2017 г.

Снимка president.bg
Радев изрази противоречие с контракта със Северна Македония, подписан от Борисов:

По време на срещата си на „ Дондуков “ 2 с македонския министър председател Зоран Заев президентът Румен Радев изрази страдание, че през последните години връзките сред двете страни са попаднали в задънена улица и разговорът е бил замразен, което се е отразило и на вероятността на Северна Македония за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз, написа

По думите на президента, за това е съдействала и неналичието на съответни обвързващи условия и периоди в подписания през 2017 година двустранен Договор за другарство, добросъседство и съдействие, което е основало опция за променливи тълкувания и дейности.

Договорът за другарство беше подписан в Скопие на 1 август 2017 година сред Бойко Борисов и Зоран Заев.

По този метод президентът идиректно дава отговор на нападките на Борисов, който тази заран сподели на Заев, че " Радев и държавното управление му лъжат Северна Македония, че ги поддържат за участие в Европейския съюз ".

По време на срещата Борисов се похвали, че са положени доста услилия за сключването на контракта: „ Много се работи тогава. Това беше значимо и с цел да започнете и довършите договарянията Ви с Гърция. Дори в София имаше среща сред Зоран Заев, Алексис Ципрас, президента Макрон и канцлера Меркел, с цел да проведете тези договаряния. Който отхвърля историята, не е прав в никакъв случай, тъй като тя е значима за бъдещето. Като правителтво и председателство ние направихме всичко ".

На срещата на „ Дондуков “ 2 Радев сподели на Заев, че " европейската вероятност на Република Северна Македония е от голямо значение за България, само че по този път остават и някои нерешени въпроси. "

Затова страната ни е подготвена да работи за приемането на двустранно съглашение с ясни правнообвързващи клаузи като нужна стъпка, която да открие пътя на югозападната ни съседка към започване на договаряния за участие в Европейския съюз.

Заев изрази желание за постигането на двустранно съглашение, което следва да бъде прегледано на експертно равнище.

По думите на Румен Радев, двете най-близки страни на Балканите са длъжни да създадат по този начин, че жителите от двете страни на границата да поддържат връзка свободно и да се усещат обединени от общото си европейско бъдеще.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР