Снимка plovdiv.bgПловдив е в челната тройка в категорията Стратегия по привличане

...
Снимка plovdiv.bgПловдив е в челната тройка в категорията Стратегия по привличане
Коментари Харесай

Избраха Пловдив за един от градовете на бъдещето

Снимка plovdiv.bg

Пловдив е в челната тройка в категорията Стратегия по привличане на директни задгранични инвестиции (FDI strategy) в ранглистата Toп 10 Европейски градове на бъдещето 2018/2019 (Top 10 Small European cities of the Future 2018/2019). Регионът на Пловдив заема почетното 4-о място в същата категория в класацията на авторитетното английско издание „ Файненшъл таймс “, написа marica.bg.

Това е следващото извънредно високо самопризнание за упорития труд и поредна политика на Община Пловдив и бизнеса за  промотиране преимуществата на града в интернационален проект. Всички начинания през последните 6 години – от общинското профилирано звено по бизнес развиване и всекидневната му работа с вложители и консултанти, модернизирането на просветителните процеси в учебните заведения, усилване на удобната бизнес среда, налагането на марката „ Тракия икономическа зона “, привличането на световни водачи като „ Осрам “ и „ Латекоер “ (Airbus) и мн.др. – дават солидната база и убеденост на експертите от fDi Intelligence, че Пловдив и районът ще са измежду най-атрактивните местоположения за бъдещи интернационалните вложения в идващите 2 години. 

fDi Intelligence е дивизията на Financial Times, профилирана по въпросите, свързани с вложенията и с поощряване на капиталовия климат световно. Класацията " Европейски градове и райони на бъдещето 2018/19 "  се прави един път на две години и обхваща цяла Европа, базирайки се на изключително изчерпателен макроикономически разбор на данните от цели 489 местоположения (градове и региони) в общо 6 категории. Градовете подават своята кандидатура с детайлно написани отговори по въпроси и тематики, създадени от fDi Intelligence. Това направи и Община Пловдив, която подаде своята кандидатура на 2 октомври 2017 година След това в продължение на три месеца икономистите от „ Файненшъл Таймс “ обработват и проучват огромен масив от макроикономически индикатори.  

Особено внимание се обръща на процеса на вземането на решения за привличане на директни задгранични вложения и в тази връзка е обособена категорията FDI Strategy - единствено за нея са обработени 146 сполучливо подадени кандидатури, които са минали сериозното отсяване от специфична комисия от специалисти. В тях се разписват в детайли тактиките и обособените начинания на локалните управляващи за насърчаването на директните задгранични вложения.  

Признанието е извънредно високо заради това, че град Пловдив и районът са сложени в Топ 10 в категорията " Стратегия по привличането на преки задгранични вложения " и в актуалната ранглиста те са единствените български представители измежду финалистите. Начело в класацията за " Европейски град на бъдещето 2018/2019 "   са унгарският град Дебрецен и английският Дерби. В класацията по райони единствените, които изпреварват районът на Пловдив, са Хелзинки, Айндховен и този на Ниш. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР