снимка: PixabayНовите открития учените са направили въз основа на вкаменелости,

снимка: PixabayНовите открития учените са направили въз основа на вкаменелости, ...

Нов вид на древния гигантски носорог - един от най-големите бозайници, разхождали се някога по сушата, е открит в Северозападен Китайснимка: Pixabay

Новите открития учените са направили въз основа на вкаменелости, открити в провинция Гансу.

Paraceratherium linxiaense, обитавал земята преди около 26.5 милиона години, е тежал 21 тона - еквивалент на четири големи африкански слона.

Главата на безрогото същество е достигала 7 метра, за да му позволява да пасе от върховете на дърветата. Това означава, че животното е било по-високо от жираф, съобщава BBC.

В проучване, публикувано в списание Communications Biology, изследователите посочват, че анализът на вкаменелостите, открити близо до село Уанджиачуан през 2015 г., сочи изцяло нов вид, който е различен от другите известни на науката гигантски носорози.

Напълно запазеният череп и челюстна кост, например, показват, че животното е имало тънък череп, както и основа на носа, подобна на тази на съвременния тапир, според изследването, ръководено от д-р Дън Тао от Института за палеонтология на гръбначните и палеоантропология в Пекин.

Екипът от учени също така установява, че новият вид е тясно свързан с гигантските носорози, живели някога в Пакистан, което предполага, че е пътувал през Централна Азия, пише profit.bg.

Ако животните от този вид са се разхождали свободно между Северозападен Китай и индийско-пакистанския субконтинент, това означава, че по онова време Тибетското плато вероятно е имало ниско разположени райони.

Тропическите условия са позволили на гигантския носорог да се върне на север в Централна Азия, което означава, че тибетският регион все още не е бил издигнат като високопланинско плато, според учените.

Тибетското плато е наричано още Покривът на света, като средната му надморска височина е 4500 м. 

Това е най-обширната (3 млн. км²) и най-високата (5000-7000 м) планинска земя на планетата. 

Съобщете ни, ако видитегрешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg