снимка: PixabayНовите открития учените са направили въз основа на вкаменелости,

...
снимка: PixabayНовите открития учените са направили въз основа на вкаменелости,
Коментари Харесай

Нов вид на древния гигантски носорог - един от най-големите бозайници, разхождали се някога по сушата, е открит в Северозападен Китай

снимка: Pixabay

Новите открития учените са създали въз основа на вкаменелости, открити в провинция Гансу.

Paraceratherium linxiaense, обитавал земята преди към 26.5 милиона години, е тежал 21 тона - еквивалент на четири огромни африкански слона.

Главата на безрогото създание е достигала 7 метра, с цел да му разрешава да пасе от върховете на дърветата. Това значи, че животното е било по-високо от жираф, съобщава BBC.

В изследване, оповестено в списание Communications Biology, откривателите показват, че анализът на вкаменелостите, открити покрай село Уанджиачуан през 2015 година, сочи напълно нов тип, който е друг от другите известни на науката великански носорози.

Напълно непокътнатият череп и челюстна кост, да вземем за пример, демонстрират, че животното е имало тъничък череп, както и основа на носа, сходна на тази на актуалния тапир, съгласно проучването, ръководено от доктор Дън Тао от Института за палеонтология на гръбначните и палеоантропология в Пекин.

Екипът от учени също по този начин открива, че новият тип е тясно обвързван с гигантските носорози, живели в миналото в Пакистан, което допуска, че е пътувал през Централна Азия, написа profit.bg.

Ако животните от този тип са се разхождали свободно сред Северозападен Китай и индийско-пакистанския субконтинент, това значи, че по това време Тибетското плато евентуално е имало ниско ситуирани региони.

Тропическите условия са разрешили на гигантския носорог да се върне на север в Централна Азия, което значи, че тибетският район към момента не е бил повдигнат като високопланинско плато, съгласно учените.

Тибетското плато е наричано още Покривът на света, като междинната му надморска височина е 4500 м. 

Това е най-обширната (3 млн. км²) и най-високата (5000-7000 м) планинска земя на планетата. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР