Снимка PixabayАмериканският президент изрази желание за покровителство и защита над

...
Снимка PixabayАмериканският президент изрази желание за покровителство и защита над
Коментари Харесай

Американският президент: САЩ иска да защити Европа

Снимка Pixabay

Американският президент изрази предпочитание за застъпничество и отбрана над европейските нации. 

След срещата на върха на Г-7 седемте най-развити стопански системи в Корнуол, европейската обиколка на американския президент Джо Байдън продължи през днешния ден в Брюксел за лидерската среща на НАТО.

Отношенията с Китай и Русия, изтеглянето от Афганистан, нова тактика - това са единствено част от тематиките на едвам еднодневната среща на върха, написа

Срещата на върха на НАТО стартира с едно дълго предстоящо от европейците самопризнание.

„ Възприемаме уговорката за групова защита, записан в член 5 на Северноатлантическия контракт за свещено обвързване “, съобщи американският президент Джо Байдън преди диалозите с сътрудниците от Пакта, като уточни, че това " свещено обвързване " за Съединени американски щати се отнася за Европа, Турция и Канада.

„ Непрекъснато напомням на американците, че когато Америка беше нападната за първи път след Втората международна война, НАТО се притече на помощ. НАТО се притече на помощ! Те съблюдаваха член 5-и. И в този момент желая цяла Европа да знае, че може да разчита на Съединените щати “, сподели Байдън.

Признанието за възобновление на доверието сред Америка и Европа идва след друго самопризнание на съдружниците.

От китайските вложения в европейски пристанища и проектите за основаване на военни бази в Африка до взаимните военни учения с Русия - в НАТО към този момент са съгласни, че възходът на Пекин заслужава съответен отговор.

Байдън прикани   " по-добра съгласуваност " сред членовете на Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО) по отношение на Русия и Китай. И уточни двете страни като " нови провокации ", пред които е изправено НАТО и които станаха настоящи " през последните няколко години ".

„ Китай не е наш съперник, наш зложелател. Без Китай не можем да противодействаме на промените на климата или да направляваме въоръжението. Но без подозрение Китай е икономическо, политическо и военно предизвикателство “, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Очаквано, съдружниците за първи път дефинираха Китай като „ редовно предизвикателство “ и  риск за сигурността на западния алианс.

„ Русия няма да ни раздели “, акцентира още Йенс Столтенберг.

А немският канцлер Ангела Меркел добави:

„ Все по-голямо значение имат хибридните закани и хакерските атаки, а във връзка с Русия би трябвало да допълня и дезинформационните акции. Редица сътрудници в НАТО, освен Германия, са пострадали “.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР