Снимка pixabay  Трета политическа сила са Зелените с 14,5 на

...
Снимка pixabay  Трета политическа сила са Зелените с 14,5 на
Коментари Харесай

Не е ясно кой печели изборите в Германия

Снимка pixabay
 

Трета политическа мощ са Зелените с 14,5 на 100 от гласовете, следвани от либералите с 12 %.

Победителят в парламентарните избори в Германия към момента не може да бъде разгласен. Според първите резултати от преброяването на бюлетините социалдемократическата партия води с 25,7 %, следвана от консервативния блок ХДС/ХСС с 24, 6 на 100 от гласовете.

Социалдемократът Олаф Шолц дефинира резултата като „ огромен триумф ” за партията след мощна акция в последната фаза на предизборния маратон.

" Предстои ни дълга нощ, това е несъмнено, както е несъмнено, че германците гласоподаваха за социалдемократическата партия, тъй като желаят промяна в политиката и канцлер Олаф Шолц ", съобщи Шолц в партийната централа в Берлин.

Опонентът му от консервативния блок ХДС/ХСС Армин Лашет разказа изборите като „ изключителна обстановка ”, когато спечелилият още дълго време няма да е явен. Макар да изрази отчаяние от слабия резултат, Лашет даде обещание:

" Ще създадем всичко допустимо да съставим кабинет. Германия се нуждае от коалиция на бъдещето, която да модернизира страната ни, да ни подсигурява резистентност както в климата, по този начин и във финансите ".

С този коментар Лашет протегна ръка за сформиране на центристка ръководеща коалиция с Зелените и либералите.

В първия си коментар ръководителят на демократичната партия Кристиян Линднер изрази желанията си за кабинет, воден от консерваторите. В Германия предстоят дълги съдружни договаряния, евентуално водени редом от социалдемократическата партия и от ХДС/ХСС.

Именно от Свободната демократическа партия зависи идващото държавно управление, само че сред свободните демократи и Зелените съществуват съществени разлики в климатичната политика.

Генералният секрекар на СвДП Фолкер Висинг ясно изрази желанията си за държавно управление с канцлер консерватора Армин Лашет и съ Зелените в така наречен коалиция " Ямайка ".

" Германците не желаят ляв завой ", сподели Висинг.

Генералният секретар на ГСДП Ларс Клингсбайл разяснява резултатите като ясна поръчка за ръководство на Олаф Шолц.

Въпреки евентуалната загуба и най-слабия резултат в историята християндемократите евентуално ще се опитат да сформират кабинет на политическия център със свободните демократи и Зелените, удостовери Лашет в първото си изказване след края на изборния ден в наличието на досегашната канцлерка Ангела Меркел в партийната централа.

Според немската конституция Бундестагът избира за канцлер този, който успее да дъбере ръководещо болшинство.

Между тези четири партии ще се реши формулата на идващото държавно управление в Берлин. Не е изключено Армин Лашет, макар че губи изборите, да успее да сформира кабинет и да наследи Ангела Меркел като канцлер на Германия. 

В Народното събрание влизат още досегашната първа опозиционна мощ, крайнодясната „ Алтернатива за Германия ” с 10 %, която губи поддръжка спрямо вота преди 4 години.  

Дали най-малката парламентарна група ще бъде още веднъж на Левицата, към момента е рано да се каже. Тя получава 5 % в прогнозните резултати, а това е границата за влизане в Народното събрание.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР