Снимка PexelsЗеленият цифров сертификат ще се прилага за 27-те страни

...
Снимка PexelsЗеленият цифров сертификат ще се прилага за 27-те страни
Коментари Харесай

Страните от Европейския съюз фиксираха на една година срока на европейския санитарен сертификат

Снимка Pexels

Зеленият дигитален документ ще се ползва за 27-те страни от Европейски Съюз, както и за страните, които не членуват е Европейски Съюз, само че са част от Шенгенското пространство.

Ето какво е решено на този стадий:

Страните от Европейския съюз фиксираха на една година периода на деяние на регламента за европейски хигиеничен документ, имащ за цел да улесни пътуванията в Европейски Съюз, съгласно текста, признат през днешния ден от посланиците на 27-те, който ще бъде разискван с евродепутатите, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Франс прес.

Първоначалното предложение на Европейската комисия предвиждаше този " зелент дигитален документ ", който би трябвало да бъде основан до края на юни, да бъде годен, до момента в който Световната здравна организация разгласи завършек на пандемията. Страните членки обаче, отказвайки използването на документа да зависи от орган отвън Европейски Съюз, трансформираха това предложение. Текстът, признат от посланиците, планува регламентът да се ползва 12 месеца от влизането му в действие и Европейската комисия да изготви отчет за оценка на използването му три месеца след края на 12-месечния период.

В текста се споделя също, че преустановяването на действието на регламента или удължаването на периода на действието му ще се взема решение в границите на елементарната законодателна процедура, в която вземат участие Съветът и Европейският парламент. Подготвяният правилник има за цел да улесни пътуванията на европейските жители, които са в положение да потвърдят, че са били имунизирани против COVID-19, че са си създали Пи Си Ар тест или бърз антигенен тест, или че са придобили имунитет след заразяване с ковид.

 

 

Страните от Европейски Съюз демонстрираха волята си да запазят контрола върху границите си. Те трансформираха формулировката на наредба от проекторегламента, предвиждаща, че всяка страна, налагаща ограничавания (карантинни или други) на притежатели на зеления дигитален документ, би трябвало да даде пояснение за това на Европейската комисия. " Употребата на зеления дигитален документ за неприлагане на рестриктивните мерки следва да остане отговорност на страните - членки ", се споделя в промени текст. Въпреки че няколко страни към този момент започнаха да вкарват в приложимост свои лични документи, текстът планува временен интервал от шест седмици за тези страни да приспособяват системите си към общата европейска рамка.

Зеленият дигитален документ ще се ползва за 27-те страни от Европейски Съюз, както и за страните, които не членуват е Европейски Съюз, само че са част от Шенгенското пространство: Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Проекторегламентът съдържа и разпореждания за признаването на документи, въведени от страни отвън Европейски Съюз. Този документ " е доста значим за нашите жители, за нашите общества и за възобновяване на нашите стопански системи ", съобщи португалският министър председател Антониу Коща, чиято страна сега ръководи Съвета на Европейски Съюз. Проекторегламентът се създава в границите на ускорена законодателна процедура, с цел да може да е подготвен за летния туристически сезон. Европейският парламент се чака да се произнесе по него и да дефиниран свои оферти по текста в края на този месец, след което ще има дефинитивни договаряния за крайния вид на текста сред Съвета на Европейски Съюз, Европейския парламент и Европейската комисия.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР