Снимка PexelsСпоред американския президент Украйна трябва още да се постарае, за

Снимка PexelsСпоред американския президент Украйна трябва още да се постарае, за ...

Байдън: Украйна трябва да се избави от корупцията, за да стане член на НАТОСнимка Pexels

Според американския президент Украйна трябва още да се постарае, за да стане член на НАТО. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че Украйна трябва да убеди НАТО, че заслужава да стане член на Алианса, като предприеме всички необходими стъпки за това, включително в борбата с корупцията, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Запитан дали Вашингтон ще подкрепи предоставянето на Украйна на План за действие за членство, американският президент отговори: "Зависи от това дали те (украинските власти) отговарят на критериите".

"Факт е, че те все още трябва да се избавят от корупцията. Факт е, че трябва да бъдат изпълнени и други критерии, за да бъде получен план за действие", каза американският президент след срещата на върха на НАТО в Брюксел. "Междувременно ние ще направим всичко, което можем, за да поставим Украйна в позиция да може да устои на руска агресия, да запази физическа сигурност", каза Байдън.

По думите му анексирането на Крим от Русия и ролята на Москва в източната част на страната не са пречка пред евентуалното членство на Украйна, предаде БТА. 

Байдън каза още, че решението не зависи само от него, а от начина, по който гласуват всички страни членки на Алианса.

Страните от НАТО имат намерение и в бъдеще да подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна, увери американският президент.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства изявлението на НАТО, с което се потвърждава евентуалното членство на страната му в пакта, съобщава още Ройтерс.

Администрацията на Зеленски призова НАТО да ускори членството на Украйна чрез предоставяне на План за действие за членство. По-рано днес Зеленски заяви пред Ройтерс, че иска ясно "да" или "не" от президента на САЩ Джо Байдън относно предоставянето на такъв план на Украйна.

 

Съобщете ни, ако видитегрешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg