Снимка PexelsСертификатите са нов удар срещу туризма. Зимните курорти в България ...

Снимка PexelsСертификатите са нов удар срещу туризма. Зимните курорти в България

Туроператори: Губим британските туристи заради скъп PCR

Снимка Pexels

Сертификатите са нов удар против туризма. 

Зимните курорти в България може да останат без британци втори сезон поради натрапен спомагателен отрицателен PCR тест за имунизираните екскурзианти. Това оповестиха за туроператори.

Англия е поставена от българското Министерство на здравеопазването в алената зона и у нас могат да влизат единствено имунизираните екскурзианти с PCR тест, изработен до 72 часа преди идването.На останалите е неразрешено да идват, обяви Димитър Попов, шеф на туроператора „ Пенгуин травъл “.

България също е в алена зона за Англия, само че имунизираните могат да влизат и с негативен антигенен тест, който е изобилно по-на ниска цена. Ваксинираните във Англия са близо 70% от популацията.

„ Няма логичност да слагаме този PCR, откакто желаеме документ за имунизация. Просто британците няма да дойдат в България, а ще отидат в Австрия, Италия, Франция ”, сподели Попов.

Във Англия PCR пробата коства 100 паунда.Това значи, че двама стари би трябвало да платят още 200 паунда, с цел да дойдат в България. Сумата оскъпява почивката им и ще изберат друга дестинация, изясни той.

По думите му ползата към България е доста огромен, само че мярката стопира записванията. Отделно е казус, че курортите към момента не са определили стойностите на въжен превоз картите поради скъпия ток и неяснотата за Данък добавена стойност на услугите за 2022 година

Председателят на Асоциацията на инкаминг организациите (AIA) Иван Грошев разяснява, че всяко облекчение е положително за бизнеса. „ Трябва да вземем образец от големите дестинации “, добави Грошев, който е и пълномощник на английския туроператор Jet2holidays у нас.

От туроператора „ Balkan Holidays UK “, който води най-доста английски екскурзианти у нас, са сложили казуса пред министъра на туризма Стела Балтова.Изпълнителният шеф на компанията Александър Стоянов е предложил да се даде алтернатива за влизане на имунизираните екскурзианти и с отрицателен антигенен тест, който е към 20 паунда. Той също акцентира, че ползата към България за зимните курорти е огромен, само че към този момент има и отводи поради скъпите проби.

Туроператорите възнамеряват да пишат писмо и на Министерството на здравеопазването.От ведомството на Стойчо Кацаров обясниха за TravelNews, че към този момент са такива разпоредбите за влизане на британците в България и ще ни уведомят, в случай че бъде направена смяна.

Англия и Ирландия са най-значимите маркети за българските зимни курорти. В годините преди пандемията в Банско, Боровец и Пампорово идваха над 100 000 екскурзианти от двете страни.

 

Източник: petel.bg