Снимка: PexelsНаблюденията в Израел показват, че масовата ваксинация е довела

...
Снимка: PexelsНаблюденията в Израел показват, че масовата ваксинация е довела
Коментари Харесай

Въпреки новите случаи в последните дни, Израел няма да връща тежките мерки срещу коронавирус

Снимка: Pexels

Наблюденията в Израел демонстрират, че всеобщата имунизация е довела през последните месеци до фрапантен спад на новозаразените, на тежките случаи и на смъртните случаи.

Нарастването на новите случаи  на коронавирусна зараза в Израел породи опасения за връщане към  ограничаващите ограничения , само че наподобява, че  към този момент не се плануват  подобни стъпки, написа в. " Haaretz ", представени от news.bg.

Предполага се, че скокът на новозаразените в няколко региона на страната се дължи на  така наречен делта вид на ковид , прочут и като  B.1.617 или индийски вид  - той беше разпознат за първи път през октомври предходната година в индийския щат Махаращра. Световната здравна организация предизвести, че той се трансформира в преобладаваща форма на ковид в международен мащаб и към този момент се среща  допълнително от 80 страни.

Към момента в Израел  65% от популацията е със приключена имунизация , с сложени две дози ваксина. Властите се притесняват, че при сегашните условия, в случай че не се възстановят ограничаващите ограничения, индийският вид може да предизвика  нова вълна измежду неимунизираните  и даже измежду тези, които са получили ваксина.

Според експертите,  делта разновидността е 1.5 пъти по-заразен  от алфа разновидността на ковид SARS-CoV-2, регистриран във Англия. За съпоставяне, цифрата R - междинния брой хора, които заразява всеки притежател на вируса - за изходния вид, разпознати за първи път в китайския Ухан, беше 3. При алфа разновидността цифрата R е към пет, до момента в който при делта разновидността то варира сред 6 и 8.

Делта разновидността не се разграничава по своята съществена конструкция от останалите разновидности на ковид. Подобно на другите, той има определени  генетични промени в протеина на шипчетата,  с които е затрупан. Напомняме, точно шиповият протеин му разрешава да се прикрепи към клетките в човешкия организъм. Делта има две разновидности в този белтък, които му  оказват помощ по-лесно да се прикрепва към клетките , по-специално белодробните.

Според учените,  точно тези генетични промени вършат индийския вид по-заразен , както и по-устойчив към имунизациите. Те позволяват, че делта може да има и други характерности, които към момента са незнайни.

Изследване на английски учени, оповестено в сп. " Lancet ", демонстрира, че две седмици след използването на втората доза от имунизацията на  Pfizer-BioNTech,  нейната  успеваемост против този вид  е  88% . Това е малко по-малко от успеваемостта й към алфа разновидността, която е 93%. По отношение на  предотвратяването на хоспитализация , данните от 14 хиляди случая показват  96% успеваемост  при две дози от имунизацията на Pfizer-BioNTech.

Действието на имунизацията зависи  не единствено от заразността на самия вирус, само че и от степента на излагане на хората, количеството на вирусните частици, попаднали в тялото им, както и до каква степен добре действа имунната им система. Излагането на огромни количества от вируса, изключително на тези с характерностите на делта разновидността, може да докара до пробив в построената от имунизацията отбрана.

Наблюденията в Израел демонстрират, че всеобщата имунизация е довела през последните месеци до фрапантен спад на новозаразените, на тежките случаи и на смъртните случаи. От данните обаче се вижда, че имунизацията не отстрани напълно вероятността от зараза. Между 22 май и 20 юни в страната са установени  564 нови случая,  съобщават от израелското министерство на опазването на здравето. От тях  385 са при хора, които не са били имунизирани  срещу COVID-19, 13 от инфектираните са приели единствено първата доза и 165 души са получили и двете дози. Т.е.  29% от тези, които са се заразили с COVID-19, са били имунизирани.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР