Снимка PexelsГолямо раздаване на пари за подпомагане в кризата. Международният

...
Снимка PexelsГолямо раздаване на пари за подпомагане в кризата. Международният
Коментари Харесай

МВФ направи най-голямото разпределение в историята на 650 милиарда щатски долара за световната икономика

Снимка Pexels

Голямо разпределяне на пари за подкрепяне в рецесията. Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че с цел да увеличи световната ликвидност, Съветът на шефовете на централните банки на МВФ е одобрил на 2 август 2021 година общо систематизиране на специфични права на тираж (СПТ) в размер на 650 милиарда щатски $ (около 456 милиарда СПТ).

" Това е историческо решение — най-голямото систематизиране на СПТ в историята на МВФ и тласък за международната стопанска система в миг на невиждана рецесия. Разпределението на СПТ ще бъде от изгода за всички членове, ще отговори на дълготрайната световна потребност от запаси, ще построи доверие и ще насърчи устойчивостта и стабилността на международната стопанска система.

То ще помогне изключително на нашите най-уязвими страни членки, които се борят да се оправят с последствията от рецесията от COVID-19 ", съобщи ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева.

Общото систематизиране на СПТ ще влезе в действие на 23 август 2021 година Новосъздадените СПТ ще бъдат предоставени на страните членки на МВФ, съразмерно на съществуващите им квоти във Фонда.

Приблизително 275 милиарда щатски $ (СПТ на стойност от почти 193 милиарда) от новите средства ще бъдат предоставени на нововъзникващите пазари и разрастващите се страни, в това число страните с ниски приходи.

" Също по този начин ще продължим да работим интензивно с нашите членове, с цел да идентифицираме жизнеспособни разновидности за непринудено ориентиране на СПТ от по-богатите към по-бедните и по-уязвими страни членки, с цел да подкрепим тяхното възобновяване от пандемията и да реализираме резистентен и постоянен напредък ", твърди Кристалина Георгиева.

Един от главните разновидности е членовете, които имат мощни външни позиции, непринудено да насочат част от своите СПТ към увеличение на кредитирането за страните с ниски приходи посредством Доверителния фонд на МВФ за понижаване на бедността и напредък (PRGT). Понастоящем преференциалната поддръжка посредством PRGT е безлихвена.

МВФ изследва и други благоприятни условия за подкрепяне на по-бедните и уязвими страни в напъните им за възобновяване. Възможно е да се обмисли основаването на нов поверителен фонд за резистентност, който да улесни по-устойчивия и постоянен напредък в средносрочен проект.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР