Снимка: ПетелДнес отбелязваме 143 години от Освобождението на България, а

...
Снимка: ПетелДнес отбелязваме 143 години от Освобождението на България, а
Коментари Харесай

Честит 3 март! Отбелязваме 143 г. от Освобождението на България

Снимка: Петел

Днес означаваме 143 години от Освобождението на България, а връх Шипка е мястото за респект към починалите за свободата на родината. 3 март е денят и който слага началото на третата българска страна с подписването на Санстефанският кротичък контракт, оповестява Dnes.bg.

За първи път празникът се отбелязва на тази дата през 1917 година

Първото празнуване на Освобождението е още на идната година след него. На 19 февруари 1879 година във Велико Търново е отслужен молебен за починалите български и съветски воини, както и в възхвала на цар Освободител. Това е и единственият път, в който честванията са в остарялата столица Велико Търново.

В продължение на 38 години празничната дата е на 19 февруари. Първоначално честваме възшествието на престола на съветския император Александър II и подписването на Санстефанския контракт, а не свободата си.

Едва през 1988 година 3 март се трансформира в формален празник. През 1990-а година става и народен.

Президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще отдаде респект пред паметта на българските опълченци и съветските воини, починали за свободата на България на връх Шипка.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще взе участие в отбелязването на Националния празник в Габрово и на връх Шипка.

Тържествената гала там беше анулирана от домакина  - Община Габрово, поради заплахата от разпространяване на ковид.

В София ще се състои гала по издигане на националното знаме пред паметника на Незнайния боец, в която ще вземат участие вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на защитата Красимир Каракачанов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. В 12.00 ч. ще бъде осъществена тържествена промяна на почетния гвардейски часовой пред президентството.
Кулминацията на честванията ще е тържествената заря-проверка тази вечер на площад " Народно заседание ". Президентът Румен Радев ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска и ще произнесе слово. В церемонията ще взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Заради деянията на връх Шипка са наложени промени в придвижването. До 17 часа през днешния ден е лимитирано прекосяването през Шипченския проход. Забраната не важи за проведения междуградски автобусен превоз по одобрен маршрут. За посетители на тържествата на Трети март придвижването е проведено по следния метод: От 5:30 до 13:00 - еднопосочно придвижване на коли от град Габрово и град Казанлък до връх Шипка; от 13:00 до 17:00 ч. еднопосочно придвижване на коли от връх Шипка до град Габрово и град Казанлък.

Националната работа за защита (НСО) подхваща ограничения за обезпечаване на сигурността на жителите и на гостите на София.

От 11.00 часа пред Паметника на Незнайния боец в столицата ще се състои церемонията за издигане на националното знаме на България. От 12.00 ч. пред постройката на Администрацията на Президента ще се състои тържествена промяна на гвардейския часовой. Тържествената инспекция (заря) по случай Националния празник е с начало 18.30 часа на пл. " Народно заседание ".

Гражданите, които желаят да следят церемонията пред Паметника на Незнайния боец, ще имат достъп до събитието през контролно-пропускателни пунктове (КПП), проведени на ул. „ Раковски “ и „ Оборище “, при ул. „ Париж “ и ул. „ Шипка “ и при южната страна на храм-паметника „ Свети Александър Невски ", оповестиха от НСО.

За искащите да следят тържествената инспекция (заря) от 18.30 часа на пл. „ Народно заседание “ ще бъде обезпечен достъп през три контролно-пропускателни пункта – два от двете страни на пешеходните алеи на бул. „ Цар Освободител “, наоколо до изходите на подлеза при СУ „ Свети Климент Охридски “ (кръстовището на бул. „ Цар Освободител “ и бул. „ В. Левски “) и през един контролно-пропусквателен пункт на бул. „ Цар Освободител “ (откъм хотел „ Сенс “).

Служителите на НСО ще правят инспекции с детектори за метал и скенери за съществуване на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими субстанции, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически произведения.

Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани на събитията, заради неспособност на място да бъде проведено съхраняването им. Достъпът на лица във очевидно несъответстващо положение също ще бъде лимитиран.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР