Снимка: Петел240 милиона леве за пет мерки за запазване на

...
Снимка: Петел240 милиона леве за пет мерки за запазване на
Коментари Харесай

Отпуснаха средства за пет мерки за подкрепа по време на пандемията

Снимка: Петел

240 милиона леве за пет ограничения за опазване на заетостта и за поддръжка на фамилиите поради пандемията отпусна държавното управление в оставка през днешния ден.

В рамките на съвещанието на Министерския съвет министър председателят в оставка Бойко Борисов посочи, че средствата за осъществяването на ограниченията са подсигурени, тъй че " всевъзможни оправдания за липса на финансиране са неоснователни ".

Със 117 млн. лева ще бъде удължена мярката 60/40 до края на юни. До момента по нея са изплатени 1,158 милиарда лева и са непокътнати над 300 000 работни места.

Други четири ограничения се подсигуряват с общо 120 млн. лева До края на юни се обезпечава мярката " Запази ме " за компенсиране на служащите от затворените бизнеси със 75% от осигурителния приход. Отпуснатите средства са в размер на 25 млн. лева По тази мярка към този момент са преведени 62,5 млн. лева за обезщетения на 51 653 служащи.

Общо 50 млн. лева се насочват към мярката " Заетост за теб ", с която се подкрепят работодатели да разкриват нови работни места и да назначават безработни за период до 6 месеца, като се покрива минималната работна заплата. До момента по програмата са разкрити близо 20 000 нови работни места. С спомагателните средства може да бъдат разкрити още 11 000.

Програмата за обезпечаване на детегледачи " Родители в претовареност " продължава да работи с обезпечените нови 23 млн. лева Документи по нея ще може да се подават до края на май. От началото й са платени 73,9 млн. лева, като 6888 родители и фамилии са употребили или сега употребяват детегледач.

22 млн. лева са предопределени за мярката за подкрепяне с по 290 лева на работно място в най-пострадалите браншове " Хотелиерство и ресторантьорство ", " Туризъм " и " Транспорт ". По тази мярка, която се удължава до края на май, са непокътнати 33 000 работни места, а преведените на компаниите средства са 48,2 млн. лева Получили са ги 2936 работодатели и самоосигуряващи се.
В края на държавното съвещание министър-председателят в оставка Бойко Борисов благодари на вицепремиерите и министрите за работата им през миналия мандат.  И акцентира, че е значимо да има действителни решения и оферти, с които да се надгражда постигнатото отсега нататък, а не " популизъм, какъвто има в сегашния парламент ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР