снимка ПетелОбщинският съвет прие бюджета на Община Варна за 2021

снимка ПетелОбщинският съвет прие бюджета на Община Варна за 2021 ...

Община Варна прие новия си бюджет от 488 070 000 лева. С парите от ЕС става 556 700 000снимка "Петел"

Общинският съвет прие бюджета на Община Варна за 2021 г. след близо двучасови дебати. 34 от съветниците гласуваха „за“ и 15 – „против“, като въздържали се от категорична позиция нямаше. 

"За първи път Варна ще разполага с над половинмилиарден бюджет. Финансовата рамка е в размер на 556,7 млн. лева и е с 64,63 млн. лева по-висока от предходната година", съобщиха от престецентъра на Общински съвет - Варна. На пракитика обаче бюджетът на общината не достига половин милиард, а е 488 070 000 лева. Сумата, посочена от пресслужбата на местния парламент е различна, защото към общинския бюджет се прибавят средствата, които трябва да постъпят по външно финансиране от ЕС. 

„ С приемането на бюджета за 2021 г. от Общинския съвет Варна ще може да продължи това развитие, което демонстрира през последните години, въпреки кризата. Има увеличение на средствата за всички дейности, които са важни за варненци - социални дейности, образование, здравеопазване“, каза по време на заседанието кметът на Варна Иван Портних.

Той изтъкна, че този бюджет ще даде възможност за една радикална крачка напред по отношение на облагородяването на междублоковите пространства и подобряване на инфраструктурата в обхвата на целия град. „Целта ни е във всеки един район на града, във всяко едно междублоково пространство, хората да получат съвременна градска среда. Тези проекти - за ремонти на малките улици, изграждане на тротоари, паркинги и градинки, на нови детски и спортни площадки, засягат стотици хиляди наши съграждани. Затова е важно да бъдат реализирани“ , посочи Иван Портних.

Бюджетът е рекорден, без да бъдат увеличавани местните данъци и такси. Той отново е втори по размер в страната след този на София, пишат от пресцентъра на Общински съвет - Варна. 

Като приоритети на бюджета за тази година се сочат утвърждаването на Варна като Град на знанието, икономическо развитие и подобряване на градската среда. 

Съобщете ни, ако видитегрешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg