Снимка: ПетелНай-тежкият летен сезон откъм травматизъм и инциденти по варненските

...
Снимка: ПетелНай-тежкият летен сезон откъм травматизъм и инциденти по варненските
Коментари Харесай

Толкова кошмарно лято Варна не е имала в историята си

Снимка: " Петел "

Най-тежкият летен сезон откъм травматизъм и произшествия по варненските плажове регистрира шефът на ДКЦ 1 " Св. Климентина " доктор Иван Иванов пред за Varna24.bg.

``
реклама
 
Екипите на здравното заведение се грижат от години за здравното застраховане на плажовете във Варна и курортите.
 
Според тъжната статистика за миналия сезон, шестима индивида са намерили гибелта си на плажа. Трима от тях са удавници, а останалите трима са били покосени от инфаркт.

Комбинацията от високи температури и бурно море е единствено една от аргументите, довели до съдбовните последици. Медиците постоянно били викани по неотложност освен за плажуващите, а и за колабирали младежи, работещи дълги часове в жегата по крайбрежните заведения.  
 
" От 15 години ДКЦ1 " Св. Климентина " обслужва цялата плажна линия от " Златни пясъци " до " Аспарухово ". И тази година успяхме да създадем екипи, да покрием плажната зона от 15 май до 30 септември.
 
Сезонът беше доста сложен, тъй като имаше доста произшествия. Въпреки, че туристите бяха малко, случаите бяха съществени. Не желая да разясня дали недисциплинираните туристи са били пияни или са използвали опиати.
 
Сред най-тежките произшествия беше този с всеобщо давене на плажа на Кабакум, където спасявахме по едно и също време трима души. Имаше сериозен случай на Южния плаж, различен на Втора буна.
 
Знаете, че буните са неохраняеми зони. Там група младежи скачаха и си нараниха главите и други елементи на тялото. Имаше проблеми жестоки, само че Спешна помощ също бързо реагира и откараха младежите.
 
Всички произшествия се случиха при червен байрак, когато е неразрешено къпането в морето. Не можем да вършим разлика сред български и задгранични туристи.
 
На " Златни пясъци " нямаше толкоз съществени произшествия. След Илинден течението знаете става по-силно, тогава имаше проблеми, само че не и съществени случаи.
 
На " Св Св. Константин и Елена " също нямаше тежко потърпевши, като се изключи един случай при който плажуващият 80-годишен дъртак стана да влиза в морето, падна и умря на плажа. Имахме още два сходни случая.
 
Двама младежи на по 25-30 години, единият на плажа на Кабакум, а другия покрай трета буна, получиха сърдечни проблеми с съдбовен край.
 
Все още туристите, които отиват на плажа не са готови. Табели има на три езика, които указват флаговете. Преди време имахме срещи с туроператори, които да дават рекомендации на туристите, които отиват на плажа.
 
И трите случая със смъртен излаз от удавяне са по време на червен забранителен байрак. Единият случай е на Южният плаж, където съумяха да спасят момче, само че не и момичето влезнало с него в бурното море и то бе извадено на идващия ден чак. Вторият случай с съдбовен завършек на втора буна, където спасителите влизаха да вадят деца и мъже, само че също приключи за един мъж с съдбовен край.
 
Третият съдбовен случай е с румънски екскурзиант на Кабакум на неохраняема зона.
 
Имаше случаи, при които плажуващи попадаха в дънни ями при жълт и зелен байрак, само че всички приключиха добре. Въпреки апелът ни да не се влиза при червен байрак или с надуваеми предмети при жълт байрак,  хората не съблюдаваха разпоредбите ", разяснява доктор Иванов.
 
Той показа, че експанзия против медиците на плажа не е имало това лято, само че постоянно спасителите са били обект на такава експанзия. Имало даже чудноват случай на " Златни пясъци ", при който жена, избавена от удавяне, подала тъжба в полицията, че принудително е извадена от морето.
 
Д-р Иванов предложи на бременни дами, хора със сърдечни проблеми или дребни деца да посещават плажа в избрани часове, когато жегата не е толкоз убийствена и всички да посещават плажа в охраняемите зони.
 
Според него не е желателно към този момент да се влиза в морето, тъй като температурите на въздуха и морската вода са много ниски. Разходките край морската простор обаче имала много удобно влияние за прочувствения комфорт на хората.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР