снимка Петел, архивВ проведено съдебно заседание при закрити врати Варненският

...
снимка Петел, архивВ проведено съдебно заседание при закрити врати Варненският
Коментари Харесай

Настаняват в интернат малолетен съучастник в убийството на клошар във Варна

снимка " Петел ", списък

В извършено правосъдно съвещание при закрити порти Варненският областен съд удостовери напълно решението на Районен съд-Варна от 21.03.2018г., с което малолетния Камен М. е бил настанен във възпитателно учебно заведение пансион. 

Окръжен съд напомня, че дружно с 14-годишният Денис Ж., 13-годишното момче  е упрекнато в присъединяване убийството по хулигански подбуди на 53-годишния скитник Красимир К., по изключително непосилен за жертвата метод и с особена свирепост. Според обвиняването арестуваното малолетно момче е съизвършител, само че поради възрастта си той не носи наказателна отговорност.
За осъществената демонстрация от страна на малолетния е било формирано възпитателно дело  в Местната комисия за битка с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при регион,,Вл.Варненчик “, Община Варна.  
Според обвиняването на 16 януари децата влезнали в спор с бездомника пред пункт за вторични първични материали, като ден по- късно му нанесли побой. На 20 януари тинейджърите се върнали при мъжа, който обитавал пространство до бл. 20 в кв. Вл. Варненчик, с цел да продължат с насилието. Според съдебно-медицинската експертиза в досъдебното произвеждане, гибелта на мъжа е настъпила вследствие тежка черепно-мозъчна контузия.
    
Във въззивната тъжба, прегледана от Окръжния съд се твърди, че наложената на Камен възпитателна мярка е несъразмерно тежка с оглед личността му. Защитата му изиска от съда на малолетния да бъде дадена още една опция и същия да не бъде изолиран от познатата му обществена среда и да бъде постановена по-лека възпитателна мярка, с която да бъдат реализирани задачите планувани в Закона за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните (ЗБППМН) по отношение на превъзпитаването на малолетния. Камен М.  не е бил воден на доклад в Детска педагогическа стая и по отношение на него не са били налагани възпитателни ограничения по закона. 

По време на съвещанието стана ясно, че 13-годишното момче от 2 години не посещава учебно заведение. Участващите във въззивното произвеждане представители на Дирекция „ Социално подкрепяне ”- Варна показаха, че при тях не е постъпвал сигнал, че малолетният е изнемощял от системата на образованието, заради което и те не са работили с него. Те изложиха мнение, че решението на районния съд е вярно и че следва да бъде доказано, поради осъщественото от малолетния. 
    
Пред съда Камен М. уточни, че желае да продължи образованието си и по-късно да работи.

След преценка на събраните по делото доказателства и въз основа императивно вмененото му обвързване за цялостна инспекция на постановеният акт по повод законосъобразността, обосноваността и справедливостта му, тричленният състав на ВОС реши, че жалбата е неоснователна.

Въззивната инстанция изцяло показа мнението на Районен съд - Варна, че с оглед осъщественото единствената съответна мярка, която следва да бъде наложена на малолетния е „ настаняване във ВУИ “, като фактически, това е най-тежката планувана в закона възпитателна мярка, само че както първостеренния съд, по този начин и второинстанционния намира, че единствено посредством нейното използване би могло да се реализира нужния образователен резултат във връзка с малолетния, който да поправя държанието си до степен, че да претърпи позитивна смяна и промяна и да бъде в сходство с общоприетите правила и правила на държание в обществото.
Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР